Regelmatig begin ik mijn review met een biecht, zo ook nu! Starcraft is namelijk één van die games die ik tot op heden nog nooit gespeeld had. Ik wil dan ook eerst even tegen iedereen die mij deze game al bijna 20 jaar lang aanraad zeggen dat dit me spijt. Jullie hadden gelijk, Ik had deze game veel eerder moeten checken.

Nou is het niet zo dat Starcraft mij niet aansprak of iets dergelijks. Het is altijd gewoon een kwestie geweest van ‘te veel om te spelen, en te weinig tijd’.  Nu heb ik er toch enigszins spijt van dat hierdoor deze erg toffe titel aan mijn game verleden ontbrak en heb dit goed gemaakt door eerst dagen lang het origineel te spelen om vervolgens flink aan de slag te gaan met de remastered versie.

Starcraft heeft een enorm rijk verleden en word wel gezien als de beste RTS game ever.  Ondanks dat iedereen al geruime tijd volop Starcraft 2 kan spelen, is er nog een enorme community die zich dagelijks vermaakt met deze originele parel. Het is dan ook een gewaagde actie om deze titel inclusief zijn expansion Brood War een flinke make-over te geven. In het verleden hebben we al gezien dat dit soms niet juist uit pakt.

En al helemaal tricky word het wanneer je dan hoort dat Blizzard ervoor gekozen heeft de originele code intact te laten en zich echt alleen te focussen op de graphics, sounds en de multi-player. En laat me dan met dit eerste beginnen.

Dit is namelijk ook meteen de duidelijkste verandering. In de cut scenes is het niet meteen te merken maar zodra we aan het spelen gaan zien we duidelijk dat de textures een flinke oppoets beurt hebben gekregen. De werelden verliezen niet zijn donkere sfeer die het origineel zo kenmerkend maken maar wel zijn er veel meer details. Zeker wanneer we inzoomen zien we dat ons legertje opeens een heel stuk erop vooruit is gegaan, hetzelfde voor de omgeving.

In ons menu zien we dat we zelfs de settings zo kunnen instellen dat we op 4k kunnen genieten op een flink scherm die dit ondersteund. Maar ook kunnen we via deze settings zeer eenvoudig terug kunnen keren naar het origineel.  Op dit vlak kan ik alleen maar zeggen dat Blizzard geslaagd is in het terug halen van een klassieker naar de moderne tijd.

Ze hebben het niet alleen gelaten bij de graphics. De multi-player is zoals ik eerder al vermelde ook flink aangepakt. Zo zien we nu een leaderboard voor de echt competitieve spelers onder ons die willen strijden om een plekje aan de top. Maar ook is er een matchmaking wat niet onbelangrijk is in deze moderne tijd. En om het af te maken kan je jouw saves in een cloud opslaan.

Tot zover niks te klagen dus op de cinematics na die van mij ook best een make-over hadden mogen krijgen. Waar ze naar mijn mening de plank een klein beetje mis geslagen hebben betreft de gameplay.

Ik begrijp heel goed dat ze hebben besloten het origineel in ere te laten en daar niet te veel aan wouden zitten. Toch had ik gehoopt dat ze enkele bugs en elementen wel hadden aangepakt. Ik begrijp nog dat de beperking van het aantal te selecteren units uit het origineel overeind is gebleven, en ook de bijbehorende hotkeys. En ook ben ik blij dat ze niet aan het balans tussen de units hebben gesleuteld daar deze al fantastisch is in het origineel. Wel had ik graag gezien dat de minpuntjes die we bijvoorbeeld zien bij de AI, maar ook bij de commando’s die je aan je troepen geeft waren aangepakt.

Naar mijn mening had dit namelijk niks te kort gedaan aan het origineel. En ik zeg dit met in mijn achterhoofd de prijs die je moet betalen om deze remastered edition te mogen spelen. Als ik namelijk kijk naar het plezier dat het origineel me in deze moderne tijd geeft is vijftien euro best een hoge drempel voor een update die zich alleen op grafisch gebied en de multi-player richt.

En even voor de duidelijkheid, het origineel is gewoon gratis te verkrijgen via de officiële Blizzard site. Wat voor mij eigenlijk de grootste plus is, is dan toch wel het feit dat Blizzard zich er echt voor inzet om deze klassieker in leven te houden door er voor te zorgen dat deze klassieker gewoon te spelen is op een modern systeem. Iets wat met vele andere klassiekers helaas niet het geval is of alleen mogelijk is via enorm lastige omwegen en lugubere patches. Een diepe buiging vooral daarvoor van mijn kant.

Conclusie:

Ben je enorm Starcraft fan, of heb je dit deel nog nooit gespeeld maar ben je wel bekend met dit soort games dan is deze remastered edition echt een aanrader.

Old school RTS met de bijbehorende gameplay, Graphics die prima bij de huidige tijd passen, een stevige multi-player platform, Maar vooral een ode aan het verleden.

Ik ben blij dat er studio’s zijn als Blizzard die ervoor zorgen dat dit soort parels uit het verleden niet verloren raken. Die er voor zorgen dat wij op onze huidige game monsters deze titels nog steeds kunnen spelen en met een glimlach de uren zien weg tikken.

Dit doet je dan ook al snel vergeten dat er toch een aantal minpuntjes te vinden zijn zoals het in takt laten van de originele bugs en oneffenheden, en het niet aanpakken van de cinametics.

Om de verschillen op grafisch gebied duidelijk te maken hebben we even een kort filmpje gemaakt. Ook kan je kijken naar een korte Lets Play sessie waar we een klein stukje spelen van de Terran episode.

 

Review – Starcraft Remastered
Verdict7.5
+ Punten
  • Ode aan het origineel
  • Grafisch goed geslaagd
  • Goede multi-player
- Punten
  • Cinametics vallen uit de toon
  • Bugs en oneffenheden niet aangepakt
7.5Verdict
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0.0