We verplaatsen ons naar Londen, niet in ons huidige tijdperk maar in het Steampunk tijdperk. Een tijd waarin stoom de primaire krachtbron is. Trek je stoomharnas aan, en ga mee de strijd aan!

Het verhaal

We verplaatsen ons naar de stad Londen midden in het stoomtijdperk. De stad staat op het punt de nieuwe, door stoom aangedreven brug over the Thames, te openen. We zien hoe captain Henry Flemming zijn stoom aangedreven uitrusting/harnas gereed maakt en zich klaar maakt voor deze ceremonie.

Op dat moment lijkt de hel los te barsten, en start de invasie door aliens. Zeppelins worden uit de lucht geschoten en de grondtroepen worden aangevallen. En aan wie anders, dan aan jou de eer en opdracht om samen met je troepen deze aliens te bestrijden.

The president needs you!

Strategie

Codename S.T.E.A.M. is een turned-based-stategy game, gezien vanuit een derde persoon perspectief. Elke ronde bestaat uit het zetten van stappen. Hierna is de vijand aan de beurt. Het aantal stappen is gelimiteerd aan de voorraad stoom van je uitrusting. Deze wordt uitgedrukt met een aantal stoomwolkjes onderaan in het scherm. De stappen kunnen bestaan uit jezelf te verplaatsen, een aanval uit te voeren, items verzamelen etc.

Tijdens deze rondes heb je de volledige vrijheid om rond te kijken en zo je stappen te plannen. Hierbij kan je ook gebruik maken van de omgeving, zo ben je bijvoorbeeld n het voordeel als jij je op een hoger niveau bevind dan je tegenstander. Je kan je ook verschuilen achter diversen objecten in een level, of zelfs deze objecten zoals kratten en muren vernietigen.

Aanval van boven!

Je kan stappen zetten totdat de hoeveelheid stoom in je harnas op is. Sommige personages hebben een ‘overwatch’ mode, je zet minder stappen en houdt dus stoom over waardoor je personage in een soort waakstand komt en de een vijand kan aanvallen als deze tijdens de vijandelijke beurt, in het zicht komt van jouw personage.

Aanvallen

De aanvallen op de vijanden zijn ook uitgebreider dan in andere soortgelijke turned-based spellen. Je ziet aan een vijand waar zijn zwakke plek zit, en voordat je aanvalt kan je dus echt richten op deze plek. Dit voegt weer een extra voordeel toe als het lukt.

Op het moment dat de vijand aan de beurt is, kan je hun bewegingen volgen via een soort camera systeem. Dit is zowel handig maar tegelijkertijd ook vervelend als je met een grote groep vijanden te maken hebt, waardoor de vijandelijke beurt dus lang kan gaan duren. Je kan deze beurten niet overslaan of versneld doorspoelen.

Aim… attack!

Uitrusting van de spelers

Door de levels heen speel je nieuwe personages vrij, in totaal kan je 12 personages vrijspelen. Bij de start van elke nieuwe missie kan je een team van maximaal 4 personages samenstellen. Elk personage heeft zijn eigen eigenschappen en aanval methodes. Zo heb je bijvoorbeeld de, met explosieve granaten bewapende, John Henry en Tiger Lily die weer gewonde manschappen kan genezen op het slagveld met haar Medi-Mortar en de Healing Wind.

Voor elke missie moet je dus een goed team samenstellen. Mislukt de missie dan kan je deze opnieuw spelen en door het veranderen van het team ben je dan wellicht wel in staat om de missie te voltooien. De personages zijn goed uitgebalanceerd qua mogelijkheden en er zit gelukkig niet een over-powered personage tussen.

Save the queen!

Grafisch

Het spel ziet er mooi strak en verzorgd uit in een cartoon stijl. De filmpjes en gameplay lopen heerlijk soepel, en er wordt veel gebruik gemaakt van cartoonachtige kleuren. De 3D weergave is prima en maakt gebruik van het kijkdoos effect.

Gameplay

Het spel is niet altijd even makkelijk en er zitten behoorlijke lastige levels tussen. Ik heb af en toe de neiging gehad om het spel even aan de kant te leggen. Maar toch met enig doorzetten en experimenteren met de samenstelling van je team kom je toch weer een stapje verder. Zoals bij elke turned-based-strategy game moet je heel veel geduld hebben en de juiste strategie zien te vinden.

De personages ontwikkelen zichzelf helaas niet, en blijven vrij statisch. Wellicht dat dit in een eventueel vervolg verder uitontwikkeld gaat worden.

Conclusie

Ik heb mijzelf heel goed vermaakt met deze game, het speelt lekker soepel en de leercurve is laag. De besturing is lekker eenvoudig. De levels zijn soms wel erg pittig, maar zeker de moeite waard. De demo is overigens te vinden in de eShop.

 

Review - Codename S.T.E.A.M.
Prima strategie!
Verdict8
+ Punten
  • Mooie graphics & 3D effecten
  • Goede gameplay
- Punten
  • Soms erg lang wachten
  • Personages worden niet uitgediept
8Verdict