Building games zijn er zo ontzettend veel, de bekendste is wel Minecraft. Pak Minecraft, Terraria, gooi hier wat RPG elementen en een tower-defence sausje overheen, en we hebben: Dragon Quest Builders.

Dragon Quest is een zeer bekende en geliefde RPG reeks, nu heeft Square Enix deze franchise aangegrepen om daar wat mee te experimenteren door er een belangrijk element eraan toe te voegen: de vrijheid van het bouwen. En dat is ze verdomd goed gelukt moet ik zeggen!

Het spel speelt zich af in het rijk Alefgard. Dit rijk is uiteen gevallen en vernietigd door de drakenheer die alle monsters in zijn macht heeft. Hij heeft ervoor gezorgd dat de mensen geen kennis meer hebben hoe ze iets kunnen bouwen.

De hoofdpersoon in het verhaal is gekozen door de godin Rubiss die met de kennis van het bouwen en het rijk weer kan herstellen en de drakenheer te verslaan. Hij is de legendarische bouwer, en zal de mensen weer inspireren en aanzetten tot het maken van creaties.

Aan het begin van het spel maak je kennis met de basis van het vechten, bouwen en combineren van voorwerpen. Je maakt van een tak je eerste wapen/werktuig waarmee je blokken klei kan stuk slaan. Deze kleiblokken kan je weer gebruiken om ze te stapelen en zo een trap of een muurtje te bouwen. Overal kan je diversen soorten grondstoffen verzamelen, dit kan uit planten, vijanden, bomen etc. Ook mineralen zoals koper, zilver, kolen etc. zijn te vinden en cruciaal om sterkere wapens te kunnen maken. Op het moment dat onze held een nieuw grondstof ontdekt komt zijn creativiteit tot leven en leert hij zo een nieuw recept om een nieuw voorwerp te kunnen maken.

Je begint met een verwoest stadje wat je zelf weer opnieuw kan opbouwen. Je ontmoet snel de eerste nieuwe bewoonster, en via haar krijg je na het uitvoeren van een aantal kleine quests een plan in handen om een bepaald type kamer te bouwen. Zo leer je stapsgewijs middels dit bouwplan om een slaapkamer te maken. Een bouwplan beschrijft waar deze kamer aan moet voldoen, zoals welke voorwerpen er verplicht aanwezig te zijn. Het bouwen van deze kamers en het plaatsen van decoratie in je stadje levert XP op, waarmee de stad in levels kan stijgen. Langzaam aan ontmoet je nieuwe karakters die op hun beurt jou weer op quests sturen waardoor je nieuwe voorwerpen en grondstoffen ontdekt. Zo leer je steeds nieuwe voorwerpen te maken en dit levert je ook weer nieuwe bouwplannen op.

Uiteraard kom je diversen monsters tegen die op hun beurt ook weer nieuwe grondstoffen opleveren. Het vechten is erg simpel uitgevoerd, gewoon een knop om te slaan met je wapen, of vasthouden voor een speciale krachtige aanval. Ontwijken is er niet bij. Niets mis met dit systeem, het werkt prima!

Grafisch ziet het spel er prima uit! De grondstoffen en gebouwen zijn opgebouwd uit blokken wat een beetje doet denken aan Minecraft, maar dan mooier. De personen en monsters in het spel zijn wel mooi en gedetailleerd, een hele leuke combinatie! De muziek heb ik snel uitgezet want je hoort constant hetzelfde deuntje… jammer, hier had iets meer variatie in mogen zitten.

In het spel is gelukkig geen gebrek aan grondstoffen, middels een enorme kist die je later kan bouwen kan je lekker voorwerpen gaan verzamelen zonder irritatie dat je elke keer terug moet naar je basis als je inventory vol zit. Ook kan je items uit die kist halen als je op een andere locatie bent, erg prettig systeem!!

Dragon Quest Builders is verdeeld in hoofdstukken, na elk hoofdstuk zijn al je creaties helaas weg en begin je aan een nieuw avontuur. Dit was even schrikken, maar op zich heeft dit ook wel weer wat. In elk hoofdstuk kom je in andere delen van het rijk waar je naar toe kan reizen via een teleportaal.

Dragon Quest Builders speelt lekker weg, je kan al je creativiteit kwijt in het bouwen van alles en nog wat! Het spel is laagdrempelig en je komt er vrij snel in. Het spel is beschikbaar voor de Playstation 4 & Playstation Vita. In de Playstation Store kan je een demo downloaden!

Als laatste een tip: als je besluit om tunnels te graven, druk een keer op R3 om de camerastand ter veranderen 😉

Ik heb ontzettend veel plezier in het spelen van dit spel en hier kan ik nog lekker lang van genieten de de komende tijd.

Review - Dragon Quest Builders
Dragon Quest Builders mengt op een goede manier de vrijheid om te bouwen met RPG elementen en een leuk verhaal.
Verdict8.6
+ Punten
  • Veel vrijheid om te bouwen
  • Laagdrempelig
  • Grafisch mooi!
- Punten
  • Na elk hoofdstuk is alles weg
  • Saaie muziek
8.6Verdict