Ni No Kuni Review 1Ni No Kuni is een game waarmee Level-5 mensen gaat verbazen. Voor de mensen die Level-5 niet kennen; in het verleden brachten ze Dark Cloud 2, Dragon Quest VIII en Jeanne d’Arc uit waarmee ze hebben laten zien wat ze kunnen. Hoewel niet alles in goud veranderde wat het bedrijf maakte hebben ze toch een hele grote geschiedenis met uitstekende games. En dit telt ook voor Studio Ghibli. Deze studio staat bekend als de absolute top als het aankomt op het gebied van animatie. Dat heeft tot gevolg gehad dat een samenwerking tussen deze twee studio’s dan ook ervoor heeft gezorgd dat menig gamer vol enthousiasme heeft gewacht op Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. De vraag bleef alleen wanneer de game voor de rest van de wereld beschikbaar zou zijn. Is Ni No Kuni de titel waar iedereen zo op heeft zitten wachten en is dit een combinatie die niet kan falen voor het wereldwijde publiek?

Oliver en zijn staf

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch gaat over Oliver; en jongen die landelijk woont in het nostalgisch stadje Motorville. Zijn leven verloopt vlekkeloos tot op het moment dat het ondenkbare zich voordoet. Olivier verliest het meeste dierbare in zijn nog jonge leven. Het feit dat hij onbewust verantwoordelijk is voor dit verlies breekt Oliver op. Op het moment dat hij gebroken is gebeurt er iets wonderbaarlijk. Zijn tranen zorgen ervoor dat één van zijn knuffels tot leven komt. Naast het feit dat het een rare gewaarwording is blijkt het dat het niet om een gewone knuffel gaat, maar om Drippy. Drippy blijkt een High Lord te zijn een parallel universum dat beter bekend staat als de elfenwereld Ni No Kuni. De nieuwe vriend van Oliver verteld hem dat Oliver de tovenaar is die de bewoners van Ni No Kuni zoeken. Hun wereld word op dit moment belaagd door Dark Djinn Shadar en alleen Oliver, de Pure Hearted One, kan hem stoppen. Oliver twijfelt, maar nadat hij krijgt te horen dat het verslaan van Shadar er ook voor zorgt het vervelende incident ongedaan wordt, besluit hij om mee te gaan naar de magische en prachtige wereld van Ni No Kuni.

Ni No Kuni Review 2De kunst van het vertellen

Waar het werkelijk om draait in Ni No Kuni is een vrij eenvoudige band die bestaat tussen een aantal bekende iconen zoals bijvoorbeeld Drippy. Maar het plezier wat je aan het spel beleefd is gebaseerd op het verhaal en de manier waarop het word verteld. Er is heel erg veel vakmanschap en met name tijd in deze game gestopt dat de meeste mensen meer genieten van dit aspect dan men van te voren had kunnen bedenken. De animatie is vergelijkbaar met een hele goede Disney film en is daarom ook voor een breed publiek erg aantrekkelijk. Maar Ni No Kuni zit qua verhaal ook sterk in elkaar waardoor de game niet in één categorie valt in te delen. Daarnaast beschikt de game ook over een leuke dosis humor om zo toch het lange verhaal nog aantrekkelijker te maken en niet al te zwaar voor de gemiddelde gamer. Drippy heeft zich in deze game een hele duidelijke positie opgeëist als side-kick, een rol hij bewonderenswaardig goed vervult. Vanuit zijn vertederend accent, zijn luidruchtige persoonlijkheid, recht voor zijn raap instelling en soms wat dubbelzinnige opmerkingen zorgen er soms voor dat Drippy de show probeert te stelen.

Het feit dat Ni No Kuni zichzelf nooit te serieus neemt zorgt ervoor dat het aantrekkelijk blijft en dat het backtracking niet snel gaat vervelen, dit omdat backtracking een groot deel van de tijd in beslag zal nemen. Wat overblijft is een fantastische en leuke reis naar een wereld die ligt net aan de andere kant van de verbeelding.

Ni No Kuni Review 3Heb geen angst! Alles komt goed! Mijn Familias zullen je helpen!

In de termen van JPRG is Ni No Kuni een klassieker voor zover we dit genre kennen. Je reist door grote en verschillende uitgestrekte landschappen die allemaal verbonden zijn door een primaire wereld map. Je moet diepe kerkers verkennen, er is veel interactie met verschillende karakters en je onderweg kom je talloze vijanden tegen. De tegenstanders zie je rondlopen op de map, ze zoeken je op als ze denken sterker te zijn en ze rennen voor je weg als ze het idee hebben dat je sterker bent. Gelukkig kom je zo genoeg tegenstanders tegen om zo je hulpjes, genaamd Familia, naar een hoger level te krijgen. Ondanks dat je genoeg mogelijkheden krijgt om te vechten kan de hoeveelheid voor sommige spelers te veel zijn en als langdradig worden beschouwd. Daarnaast verlopen de gevechten via de klassieke turn-based RPG met een grote invloed van Pokemon gecombineerd met Final Fantasy. Tijdens de gevechten kunnen spelers rondlopen in het gebied waar het gevecht plaatsvind. Hierdoor kan men afstand nemen om te schieten, maar ook dichtbij komen om aan te vallen met je zwaard, staf of stok. Naast deze functies kan men ook gebruik maken van de producten die in je inventaris zit. Hierbij ken je denken aan eten om weer extra energie te krijgen, maar ook middelen om de betoveringen tegen te gaan. Naast de krachten van Oliver en zijn aanhangers heeft iedereen drie Familia die ze elk moment kunnen oproepen samen met hun eigen krachten, wapens en toverspreuken. Het grote voordeel is dat de Familia over het algemeen veel krachtiger zijn de hoofdpersonages in het spel.

Ni No Kuni Review 4

Tijdens de lange reizen die je doorloopt in de wereld van Ni No Kuni kom je ongeveer 150 verschillende soorten tegenstanders tegen die je allemaal kunt vangen en inzetten tijden gevechtn, elk op hun eigen niveau en met hun eigen speciale krachten. Naast de tegenstanders kunnen ze ook nog twee keer zichzelf ontwikkelen. Hierdoor blijft het karakter voor 80% gelijk aan elkaar, maar de kleuren of kleding zien er net even iets anders uit. Het grote verschil zit hem in de tegenstand die ze bieden. Deze is bij het laagste niveau level 1 en daarna volgt level 10 en level 20 is het hoogste wat ze kunnen behalen. Naast deze tegenstanders heb je ook te maken met een grote variatie eindbazen. Hierbij gaat het om een baas per gebied. Elke plek heeft een lang doolhof vol met zwakkere tegenstanders en schatten voordat je bij de eindbaas van het gebied komt. De gevechten kunnen door sommige mensen als niet leuk worden ervaren omdat men snel moet kiezen tussen de aanval ingaan en dan ook nog welke aanval het word of juist welke verdediging. Dit is dan ook een groot nadeel aangezien het verhaal van Ni No Kuni iedereen zal aanspreken vanwege het verhaal en de grafische kunstwerken juist iedereen uitnodigt om mee te gaan in deze wereld. Ook al speelt men de game op easy, dan is het nog steeds een uitdaging om de eindbazen te verslaan als je niet goed voorbereid het gevecht aan gaat. Daarom zul je constant jezelf en de rest van je groep anders moeten indelen met andere wapens, uitrusting en toverspreuken moeten meegeven.

Ni No Kuni Review 5Spaart u ook zegeltjes?

Naast het verhaallijn zijn er ook tal van side-quests in Ni No Kuni. Deze zijn zo divers en geven erg hoge beloningen dat ze zeker de moeite waard zijn. Daarnaast krijg je voor elke side-quest een aantal stempels. Per volle stempelkaart kun je weer aanspraak maken op diverse extra’s voor je karakter. Hierbij kun je denken aan sneller lopen, goedkoper items kopen in de winkels maar ook erg krachtige schilden en wapens. Deze verbeteringen kunnen soms dan ook het verschil maken in een gevecht of juist het ontwijken van een gevecht. Dit zorgt er dan ook voor dat de side-quest vloeiend overlopen in het verhaallijn en er voor zorgen dat de meeste spelers toch wel een aantal side-quests gaan proberen te halen. Als je kijkt naar wat voor opdrachten dit zijn, dan is het wel te zeggen dat er een grote variatie zit in de opdrachten. Van het verzamelen van een boek, het vangen van vogels tot het verslaan van grote monsters die een gebied beheersen.

Eindoordeel

Al met al kunnen we concluderen dat Ni No Kuni voor de meeste mensen als een bom zal inslaan en dat de echte fans al jaren hebben gewacht op deze prachtgame. De schoonheid van deze game kun je vinden in verschillende belangrijke aspecten. Het verhaallijn word op een hele fantasievolle manier verteld en daarnaast lopen de graphics vloeiend over met de soundtrack. Hierdoor word deze kinderlijke manier van beleven op een volwassen manier gepresenteerd als een magisch avontuur door de wonderlijke wereld van Ni No Kuni.

Dit is dan ook een zeer fijne belevingswereld die op een indrukwekkende manier word gepresenteerd aan de wereld. Het verhaallijn is zeer vakkundig geschreven. De verhaallijnen van alle karakters zijn erg divers en ze hebben een breed scala aan gesprekken meegekregen. De meeste mensen kennen de stijl van JPRG en zullen dan ook goed worden vermaakt door de mensen van Level-5 en Studio Ghibli. De manier waarom men de game bestuurd is makkelijker in vergelijking met een gemiddelde Final Fantasy ook al zal men tijdens een gevecht toch snel moeten kunnen reageren en moeten kiezen tussen aanvallen en verdedigingen.

Het is een hartverwarmend spel dat een glimlach op je gezicht zal toveren, zelfs de mensen die de JPRG genre niet kunnen waarderen zullen die niet kunnen ontkennen. Voeg daar een gezonde dosis humor aan toe, een vervaardig combat systeem en je krijg de beste productie die een videogame je kan bieden. Daarom is Ni No Kuni ook een game waar mensen de komende jaren vol lof over zullen blijven praten.  Het spel ontbreekt dan wel een origineel verhaallijn, maar de kwaliteit van de game doet dit vervagen en laat je daarna alleen maar genieten van de game.

365Gaming verdict: 10

Verdict10