Puzzle & Dragons Z + Puzzle & Dragons Super Mario Bros EditionVolgens mij heeft dit spel de langste titel die ik ooit ben tegengekomen! In Japan is deze puzzel game al tijden razend populair op de smartphone, natuurlijk mag een versie voor de Nintendo 3DS dan niet uitblijven. Met als extra toevoeging een Super Mario editie!

Waarschuwing!

Een waarschuwing vooraf: als je helemaal gek bent van puzzel spellen zoals Bejeweled, graag monsters verzameld zoals in Pokemon en houd van dungeon crawlers, dan moet je deze game niet spelen! Dit spel combineert al deze genres en het slokt je helemaal op!
Er zijn talloze puzzel varianten te vinden met het 3-op-een-rij principe. Je combineert 3 (of meer!) stenen van de zelfde kleur en je speelt zo de aaneengesloten rij(en) weg. Bejeweled is een van de bekendste varianten. Voeg hier een aantal extra elementen aan toe en je krijgt een hele toffe puzzelgame.

Het spel bevat eigenlijk twee games met ieder hun eigen setting. Je hebt de Puzzel & Dragon Z editie, en de Super Mario Bros editie. Bij de eerste vecht, en verzamel je draken, en bij de Mario editie speel je met alle bekende karakters uit de Mario spellen.

Dragon Z editie

Super Mario Editie


Monster teams

In beide games betreed je de spelwereld via een dungeon crawler interface dat op het bovenste scherm wordt weergegeven. In het onderste scherm verschijnen de gekleurde orbs die je kan verplaatsen met de stylus. Door een combinatie van minimaal 3 aaneengesloten kleuren te maken voer je een aanval uit. De hoeveelheid schade je aanricht hangt af van het aantal combo’s en de kleur combinaties in deze combo’s.
Vooraf stel je een team samen van monsters en karakters. Dit team wordt aangevoerd door een door jou aangewezen team captain. Elk karakter heeft zijn eigen skills en aanvallen die herkenbaar zijn door een kleur. Ook krijgt het team nog een extra helper met zijn eigen skills.

Stel je team samen!

In de dungeons ga je gevechten aan met diversen tegenstanders en aan het eind van de dungeon een eindgevecht met een eindbaas! Bij elk gevecht dat je wint hou je items over die je kan gebruiken om je teamlid op te waarderen. Bij Dragon Z krijg je eieren om nieuwe monsters uit te broeden, en in de Super Mario variant sluit een vijand zich bij je aan zodat je deze weer in een team kan plaatsen. Je kan meerdere teams samenstellen en kiezen voordat je een dungeon betreed.

Tussen de gevechten door heb je de mogelijkheid om de teamleden op te waarderen of te voorzien van nieuwe skills met de items die je hebt gekregen uit een gewonnen gevecht.

Levels
Het spel is verdeeld in diversen levels en werelden. De vrijgespeelde levels en werelden kan je elke keer opnieuw spelen om zo weer items te verzamelen.
Tussen elk level door krijg je een kaart te zien. Bij Dragon Z is dit een soort van dorp, en bij de Mario editie lijkt het precies op de kaart die je in elke Mario game ziet.

Selecteer level

Combo’s
De grote truc in het overwinnen van de gevechten is het maken van combo’s. Dus niet een enkel rijtje van kleuren wegspelen, maar meer rijen proberen samen te stellen, het liefst van diversen kleuren. Hierdoor bouw je combo’s van aanvallen op, waardoor je de tegenstander sneller kan verslaan. Ook kan je je levensmeter weer aanvullen door het combineren van orbs met een hartje erop. Daarnaast kan je ook nog eens speciale aanvallen uitvoeren zodra je hiervoor genoeg punten hebt verzameld.

De samenstelling van je team is enorm belangrijk. Zo is het niet verstandig om alleen maar monsters met dezelfde aanval in een team te plaatsen. Hun aanval zal minder schade aanrichten tegen een vijand die dezelfde type aanval heeft of juist minder gevoelig is voor dit type aanval (element).

Elementen
De kleuren in het spel staan voor diversen elementen. In de tutorial wordt uitgelegd welk elementen het meeste effect hebben tegenover de anderen. Onthoud deze combinaties goed!

Een aantal elementen

Je kan elke zet rustig doordenken, hiervoor krijg je alle tijd. Op het moment dat je een orb oppakt gaat er een tijdsbalkje teruglopen en moet je de zet binnen een bepaalde tijd uitvoeren. Je mag een orb door het hele speelveld verplaatsen, hierdoor kan je andere orbs wegduwen en zo combo’s maken.

Conclusie
Het spel ziet er zeer verzorgd uit en is voorzien van hele mooie en scherpe graphics! Het 3D effect is mooi aanwezig, je kijkt echt in de dungeon. De muziek is niet speciaal, maar in deze game wat minder belangrijk.
Ook is deze game heel geschikt om ‘even’ tussendoor te spelen, je klapt de 3DS dicht en speelt later lekker verder. Ideaal!!

Review - Puzzle & Dragons Z + Puzzle & Dragons Super Mario Bros Edition
Leuk voor tussendoor!
Verdict8
+ Punten
  • Leuke graphics & 3D effecten
  • Verslavend!
  • Leuk voor tussendoor
- Punten
  • Eentonige muziek
8Verdict