The-Last-of-Us-RemasteredThe Last Of Us, bijna iedereen die de game heeft gespeeld weet nog precies hoe vorig jaar voelde om in de rij te staan voor deze game. En mocht je het nog niet weten, de game is heel erg goed ontvangen tijdens de launch van de PlayStation 3 versie. Inmiddels heeft de game al 200 Game Of The Year awards mogen ontvangen, en eerlijk gezegd denk ik dat er nog een heleboel bij gaat komen met deze Remastered versie. We hebben de PS3 versie natuurlijk al in een review besproken vorig jaar en daar zijn we meer op het verhaal ingegaan. Dus kleine tip: lees deze review anders eerst mocht je het verhaal niet zelf al gespeeld hebben.

Grafische nog beter
De game stond bol van de grafische hoogstandjes. En dan krijgen we nu de Remastered versie van de game. Wat inhoud dat ze in de Naughty Dog studio hun best hebben gedaan om van een mooi iets een prachtig iets te maken. En we moeten zeggen dat het goed gelukt is. Natuurlijk zijn er nog steeds kleine dingen waar we over kunnen gaan zeuren (shirtjes die aan het lichaam lijken te plakken en niet door de wind opwaaien), maar dit zijn de kleine dingen waar ik dan op ga letten. Maar het zijn van die hele kleine dingen die ik zie en waarschijnlijk 97,5% van de rest niet. Verder is de game zo ver doorontwikkeld dat het in dat opzicht een instant must-buy is.

Wel 60FPS deze keer
Zoals we steeds vaker horen is de kracht van de PlayStation 4 nu al maximaal benut, juist daarom kiezen een heleboel ontwikkelaars om de games niet op 60FPS te laten draaien, om zo veel meer mogelijkheden aan de game toe te voegen. Nu is het zo dat het bij deze game niet zo zeer in de limiet van de mogelijkheden zit, maar aan de maximale ruimte van de Blu-ray disc. Deze is 50GB en met veel moeite heeft Naughty Dog deze game net op de disc kunnen proppen, iets waardoor we de hele game maximaal kunnen genieten van de 60FPS. Iets waarvan mensen zeggen dat het allemaal wel mee valt, en juist voor die mensen hebben ze een keuze in het menu gebouwd, 60FPS en 30FPS. Natuurlijk heb ik de game ook even gespeeld op 30FPS, maar daarna direct weer terug gezet. Het verschil is groot, niet schrikbarend groot, maar als je 50 bent gewend, dan is 30 wel heel erg wennen.

Let’s stay alone together forever
Naast al dit moois is het natuurlijk ook net zo belangrijk om een heel sterk verhaal neer te zetten, en wetende dat het verhaal niet veranderd is, merken we direct weer dat het herhaal ons aangrijpt. De openingsscène is zo indrukwekkend dat sommige games mochten willen dat juist de climax van hun game er zo uit zou zien en zo indrukwekkend zou zijn. En dan hebben het nu nog maar over het begin van de game. Maar hoe verder we in de game komen, hoe meer we gehecht raken aan de twee hoofdpersonen, Joel en Ellie. En het gaat zelfs zo ver dat je soms ook medelijden krijgt en hebt met de erbarmelijke omstandigheden waarin ze moeten overleven. Maar ondanks het feit dat er een constant dreiging is van geïnfecteerden, kun je maximaal genieten van de prachtige omgevingen en mooie interacties die er met dieren plaatsvinden.

Alleen daarom wil ik persoonlijk niet dat de game stopt. Het is zo’n geweldige en indrukkende game die ervoor zorgt dat je het juist niet wil laten eindigen. Je baalt soms dat je weet dat je naar het einde van de game aan het toewerken bent en zou je willen dat er zoveel meer was dan alleen maar deze game. Gelukkig heb je dan nu wel de juiste versie van The Last Of Us te pakken. Bij deze game krijg je niet alleen de standaard game, maar ook nog een extra verhaal, dan synchroon loopt met het originele verhaal. Deze DLC heet Left Behind en laat je als Ellie spelen en met haar moet je proberen te overleven in een wereld die vol met besneeuwde en half vervallen winkelcentrums.

Een super game, maar dan nu nog beter
Wat kunnen we zeggen over een gepimpte versie van een game waar we al helemaal van achterover geblazen werden. Ja, we hebben een jaar te tijd gehad om weer onze voeten te staan. En nu een jaar laten is de indruk iets minder heftig, met name omdat we het verhaal en de game al een beetje kenden. Maar nog steeds zijn we onder de indruk van deze game. De mogelijkheden van de PlayStation zijn dan tegenwoordig ‘beperkt’ volgens sommige studio’s, maar dit is toch een prachtplaatje. En daarom kan ik ook niets anders zeggen dat de 10 die de PlayStation 3 versie ook voor deze versie opgaat.

365Gaming Verdict: 10
Verdict10