Met gele poppetjes op een bord de wereld overnemen, een zwarte koning omver lopen met mijn witte paard, hele straten opkopen en mijn vrienden afpersen; Mijn tafel wordt regelmatig gebruikt voor leuke bordspelen met vrienden.

Helaas heeft een groot deel van mijn vrienden hun vrijheid hebben ingeleverd in ruil voor een relatie. Dit betekent dat de spelletjes vaker digitaal gebeuren en hoewel massaslachtingen via Xbox Live altijd gezellig zijn, is een bordspel op z’n tijd ook heel leuk!

Maar dan heb je Trivial Pursuit: Dat bordspel wat me telkens wereldvreemd laat voelen. Echt… Ik weet hoe je een serverpark moet implementeren, ik kan afdingen op een auto, ik kan talloze obscure gerechten bereiden zonder recept; Maar vraag je mij in welke stad het Jekerkwartier ligt krab ik achter mijn oren.

Geschiedenis: Hoeveel Trivial Pursuit games zijn er digitaal uitgekomen?
Trivial Pursuit Live! is natuurlijk niet de eerste game die digitaal is uitgekomen. Het is wel de eerste voor de Xbox One en Playstation 4. De presentatie is ook een klein stukje anders dan eerdere digitale versies (13 stuks); Waar je in eerdere games gewoon het bordspel aan het doen was speel je in Trivial Pursuit Live! Een deelnemer van een grote quiz show.

Het principe achter Trivial Pursuit blijft wel bewaard want er zijn nog steeds verschillende categorieën en je moet nog steeds 6 partjes verzamelen om te winnen. Alleen in deze digitale versie zijn er nog meer verschillende game modi waarin je partjes kan verdienen. Sowieso verschilt deze versie van het bordspel omdat je hier, in de eerste rondes, punten verdient in plaats van partjes. Je partjes verdien je pas bij een bepaalde aantal punten, welke per partje hoger wordt.

Entertainment: Wat is er nieuwer in deze versie van Trivial Pursuit?
Om te beginnen kent de game geen standaardrondes waarin je op een bord vakje voor vakje verschuift en vragen beantwoord; Trivial Pursuit Live! Heeft hiervoor een aantal hippe spelrondes bedacht en sluit af met een eindronde.

Zo kent de een spelronde waar 16 antwoorden staan vermeld en er maar 8 goed zijn. Om de beurt mogen de deelnemers een antwoord kiezen. Bij een fout antwoord ben je af tot de volgende vraag, bij een goed antwoord mag je opnieuw kiezen. De speler die het slechtste speelt na de vierde vraag mag de categorie kiezen voor de vijfde vraag.

Of neem de spelmodus waar je het beste overgebleven antwoord moet kiezen. Je krijgt bijvoorbeeld bij de vraag: “Welk land gebruikt het hoogste percentage groene stroom” een lijst landen. Een voor een mag er gekozen worden en dubbele antwoorden mogen niet. Het beste antwoord krijgt natuurlijk de meeste punten.

Tijdens de Eindronde hebben de spelers die achter liepen de kans om het allemaal in te halen! In deze ronde strijden de spelers om de partjes. Wie de meeste vragen goed heeft over een onderwerp krijgt een partje en dit gaat zo door tot er een winnaar is.

Wetenschap: Hoeveel bugs mogen er in een spel zitten voordat er een punt af gaat?
Op zich is de gamemodus best goed uitgewerkt; De presentatie is leuk en omdat je per ronde steeds meer punten verdient, en op het laatst alsnog de kans hebt om je achterstand in te halen, maakt dit de game leuk en competitief. Het is dus niet zo dat als je in het begin supergoed speelt je per definitie gewonnen hebt.

Ook is het supercool dat er gelokaliseerde vragen in zitten. Als je UK kiest als taal krijg je een boel vragen die gericht zijn op Europa en Engeland. Met de Nederlandse taal krijg je veel vragen over Nederlandse sterren, geschiedenis en plaatsen. De Amerikaanse versie vond ik zelfs moeilijker omdat ik geen specifieke kennis heb over de Amerikaanse staten en hun geschiedenis. Niet dat ik veel goed had over onze BN’ers hoor…

Wat wel behoorlijk roet in het eten gooit is dat een aantal vragen net niet goed zijn. Dit komt deels omdat die vragen behoorlijk obscuur zijn, zoals hoeveel boeken er een bepaald karakter erin hebben. Bij die vraag is het probleem dat de boeken al relatief onbekend zijn maar als je de vraag Googled was het antwoord “1 boek”. Helaas blijkt dat op een of andere obscure pagina van de uitgever er nog 3 boeken zijn. Trivial Pursuit weet dit. De rest van de wereld niet.

Of neem de vraag van daarstraks over groene energie. Feitelijk klopt hun antwoord, maar de vraag is zo bijzonder geformuleerd dat je gezonde verstand je niet kan helpen er bij. Ook met Google kom je niet tot één antwoord. Dit hoort gewoon niet bij een game als Trivial Pursuit. En voor een achievement hunter is het enorm frustrerend.

Literatuur: Welk cijfer kwam er in 2015 uit de Eindconclusie van Trivial Pursuit Live?
Trivial Pursuit is een erg vermakelijk spel, zowel solo, online en met vrienden op de bank. Het is goed uitgewerkt en de vragen zijn leuk en divers. Helaas laat het spel een aantal steken vallen met de antwoorden, iets wat echt niet kan. Gelukkig maakt de rest van de game het wel goed met de leuke spelmodi en verschillende extra’s die je vrijspeelt.

Review - Trivial Pursuit Live!
Trivial Pursuit is gewoon hardstikke leuk voor met je vrienden op de bank!
Verdict7
+ Punten
  • Gezellig met vrienden
  • Leuke vragen
  • Veel spelmodi
- Punten
  • Sommige vragen zijn ver gezocht
  • En andere vragen zijn niet te beantwoorden
7Verdict