Valiant_Hearts

WAR: WHAT IS IT GOOD FOR

Recentelijk herdachten we het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de twintigste eeuw, raar maar waar, tref je bijna nergens games aan waarin deze vreselijke periode wordt nagespeeld. Veelal is het toch de Tweede Wereldoorlog die gamers krijgen voorgeschoteld. Ontwikkelaar en uitgever Ubisoft vond dat dit wel eens anders kon en neemt ons dan ook meer op een emotionele reis langs het front van zowel Duitsland, Amerika en Frankrijk.

Valiant Hearts kent niet één maar meerdere (vijf) protagonisten waarmee je de game beleefd. Zo is er de Belgische verpleegster Anna die op zoek is naar haar vader, de Duitser Karl die in Frankrijk woont met zijn vrouw en kind. De Amerikaan Freddie uit één van de zuidelijke staten die zijn vrouw verloor tijdens WWI. Emile de Fransman en tevens schoonvader van Karl wordt opgeroepen om in het Franse leger deel te nemen. Elk hebben ze allemaal hun eigen verleden wat ze meenemen naar de tafel van de oorlog om aldaar tot uiting te komen. Zo krijg je de oorlog door meerdere ogen en verschillende emoties te zien en te voelen.

AND NOT A SINGLE SHOT WAS FIRED THAT DAY

Een unieke vondst is het te noemen om van je oorlogsgame een puzzelaar te maken in plaats van een voor de hand liggende shooter. Je begint rustig aan met soms een hendel over te halen of een voorwerp voor iemand vinden. Gaandeweg worden de puzzels moeilijker en wordt je logisch denkvermogen aangesproken. Gamers die niet zo sterk zijn in het puzzelen kunnen een lagere moeilijkheidsgraad aanzetten of zelfs de optie zodat je na verloop van tijd automatisch hints krijgt over je eerst volgende handeling. Er komt zelfs een stukje educatie om de hoek zetten in de vorm van collectibles die je kunt verzamelen en je vervolgens feiten voorschotelen over deze afschuwelijke tijd. Omdat de game meerdere karakters kent, wordt de oorlog dan ook uit meerdere invalshoeken belicht.

De game draait op de UbiArt Framework engine die we recentelijk voorbij zagen komen in die andere Ubi-topper Child of Light. Valiant Hearts is cartoonesk opgetekend en met een arthouse saus overgoten. Valiant Hearts weet sterk op het gemoed in te spelen door met een fijne en tedere soundtrack voor te schotelen. De piano pingel gaat bij tijd en wijlen door je ziel heen en weet altijd de juiste snaar te raken. Geluk en verdriet liggen dicht bij elkaar in deze parel. We mogen minstens zoveel mensen redden en verzorgen als dat we vijanden afleiden en neerslaan. Wel veel te vaak wordt er een dooddoenertje tegenaan gegooid qua puzzels om je maar vaak het idee te willen geven dat je nuttig bezig bent. Iets wat vaker voorkomt dan dat je lief is.

CONCLUSIE

Je deze game aan te raden op gebied van het grafische aspect alsmede het geluidswerk is een no-brainer. De kwaliteit komt ditmaal van de emotie die de game met zich meebrengt. Eigenlijk mag de vergelijking niet worden getrokken, maar dit zou wel eens de Schindler’s List van games kunnen zijn. Een ieder die gecharmeerd is van sterk verhaallijn en puzzelende gameplay mag deze tear-jerker niet aan zich voorbij laten gaan. Hulde!

365Gaming Verdict: 9

Verdict9