Al die willen te kaap’ren varen
Moeten mannen met baarden zijn
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, die hebben baarden
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, zij varen mee

World of WarshipsEn voor iedereen die een beetje het idee wil hebben hoe het is om als Jan, Piet, Tjores en Corneel door het leven te gaan, dan kom je uiteindelijk uit bij World of Warships. En deze game is naar een lange tijd ontwikkelen vandaag dan eindelijk voor iedereen speelbaar geworden. YEAY!!! Feestje!!! En daar mogen we best blij mee zijn, helemaal wij Nederlanders en onze geschiedenis met het water. Sterker nog, het zou eigenlijks gewoon een eigen eSport tak in Nederland moet hebben gezien onze geschiedenis. Maar goed, wat niet is kan nog komen.

Over een kan gesproken, deze moet je wel meenemen tijdens een potje varen met de gigantische schepen in deze game. Want een oud Nederlands gezegd verteld ons dat zelfs een klein lek een groot schip kan laten zinken. En dat is nou juist niet wat je in deze game wilt. Daarom is het niet alleen maar een potje lekker varen, maar ook zul je tactisch moeten varen. Dit alles terwijl de tegenstander soms 20 kilometer verder op ligt. Inderdaad, we spelen hier op gigantische mappen waarbij je lekker een potje search & destroy kan spelen. En je moet soms ook echt goed je best doen om de tegenstander überhaupt te vinden.
Want ook al kun je soms een dikke 15 tot 20 kilometer vooruitkijken, het grootste nadeel is dat er altijd wel een aantal bergen of eilanden in de weg zitten. Als je tegenstander daar tactisch achter gaat zitten wachten, dan kun je kijken wat je wilt maar zul je niet veel zien, totdat er ineens uit het niets een paar schepen vol op jou aan het schieten zijn. En mocht je ze toch hebben gezien dan zit je nog steeds met het probleem dat je niet door de bergen heen kunt schieten. Met andere woorden, je zult wel dichterbij hem moeten komen om hem te kunnen raken. Maar daarmee zorg je er ook voor dat je zelf al varend als kanonnenvoer kan worden gebruikt.

Maar voor al deze “problemen” heeft Wargaming een oplossing. Deze zien we bijvoorbeeld terug in de vorm van verschillende klassen. In de eerste rij zien we de Aicraft Carrier staan, daarnaast de Battleships, dan de Cruisers en we hebben ook nog de Destroyers tot onze beschikking. Het grote voordeel van deze schepen is dat ze echt compleet andere functies hebben en compleet andere speelstijlen van de gamer vragen. Om een heel erg duidelijk voorbeeld te geven, ben je een luie speler (volgens sommige World of Warships spelers ben ik dat by the way, and I am proud of it!), dan zijn de Aircraft Carriers en de Battleships waarschijnlijk de beste keuze voor jou (en dus ook voor mij).Nu is het zo dat je met name met de Aircraft Carrier lekker achterin blijft hangen en je kunt dan lekker rustig je squadrons aansturen. Dit doe je met een top-view van de map om zo te kijken waar de andere boten varen en waar bijvoorbeeld de tegenstander de vliegtuigen heen stuurt. Dan is het aan jou om hier op te reageren. Dit kun je doen door ervoor te zorgen dat jouw squadrons de andere vliegtuigen uit de lucht haalt. Dit kunnen trouwens gewone gevechtsvliegtuigen zijn, maar ook scouts of Torpedo Bombers. De laatste zijn het makkelijkste om neer te halen, tevens zorgen deze bij jou voor de meeste schade. Geloof me, 6 torpedo’s die je schip proberen binnen te dringen is eigenlijks een instant kill en mocht je het wel overleven, dan zullen de explosies ervoor zorgen dat er genoeg water je schip binnenloopt waardoor je niet veel later alsnog met de vissen slaapt.

De Battleships zijn de wat grotere jongens als het aankomt op gevechtsschepen. Hierbij moet je denken aan super lompe trage, maar zware en vooral zwaarbewapende schepen. Persoonlijk ben ik nu heel erg mijn best aan het doen om de USS Montana (ook wel de BB-67 genoemd) te bemachtigen. En dat doe ik niet omdat een Tier X schip is, maar als ik de statistieken bekijk van het schip, dan wil je gewoon nergens anders in varen (als luie schipper). Want dit legendarisch monster (dat overigens nog nooit een zeemijl heeft gevaren) beschikt over 12 × 406 mm/50 cal Mark 7, 20 × 127 mm/54 cal Mark 16 geweren, 40 × Bofors 40 mm anti-aircraft geweren en 56 × Oerlikon 20 mm anti-aircraft kanonnen. Daar wil je echt niet mee te maken hebben lijkt mij zo.
Natuurlijk hebben we ook nog heel wat schepen voor de actievere spelers, en ook al probeer ik het regelmatig, dit is mij net allemaal net wat te lastig. Soms heb ik wel een goede score en een paar minuten later zit ik naar 2 minuten in een match al aan de zijkant mee te kijken. Met andere woorden, mijn niveau is nog niet stabiel genoeg op dit niveau. Dus ik zou meer in deze klasse aan de slag moeten gaan om beter te worden. Maar wil ik dat wel? Want hoe leuk de Cruisers en Destroyers ook zijn, het zijn “kleine” wendbare schepen die van links naar rechts vliegen om zo af en toe een schot te lossen, maar meestal hun torpedo’s af te vuren op andere schepen.

Dit is ook de reden waarom je zo snel van links naar rechts dient te draaien, of moet ik dit toch maar eens stuurboord en bakboord gaan noemen? Het feit blijft dat ik niet met deze kleine wendbare Destroyers overweg kan. Ze zijn te snel qua sturen, hebben korte draaicirkels en de torpedo’s zijn de grootste kracht achter deze schepen, maar zorgen er ook direct voor dat ze heel erg kwetsbaar zijn. Het grootste nadeel is dat je parallel, of bijna parallel tegenover je tegenstander moet varen, waardoor je makkelijk te raken doelwit wordt. Dat is dus ook het probleem bij mij. Ik kom wel in de buurt, ook al doe ik dat liever niet. Maar als ik eenmaal wat torpedo’s heb afgevuurd is het lastig voor mij om weer veilig weg te komen. Met ander woorden, daar stopt het voor mij meestal nadat ik een potje in een Destroyer heb gespeeld.
Anyway, we gaan lekker verder met de verschillende soorten schepen waar ik niet mee overweg kan, want ik moet natuurlijk wel alles kunnen beschrijven en omschrijven in plaats van er maar vanuit gaan. En dan komen we dus uiteindelijk uit bij de Cruisers. Deze schepen zitten inderdaad echt tussen Battleships en Destroyers in. En hier kan ik nog redelijk mee overweg. Dit omdat de schepen ook qua snelheid, wendbaarheid en formaat tussen een Battleship en een Destroyer zit. Met andere woorden, ze varen iets sneller dan wat ik fijn vind, maar dit is te overzien. Daarnaast hebben ze toch al snel een stuk of 10 kanonnen aan boord. Het nadeel is wel dat deze kanonnen van een kleiner kaliber zijn en de afstanden die ze afleggen zit rond de 10 kilometer. Hierdoor ben je simpelweg makkelijk te vinden en toch nog steeds redelijk kwetsbaar. Helemaal als je vanaf 15 kilometer wordt beschoten en jou reikwijdte maar 10 kilometer is. Daar kun je simpelweg niks tegen doen. Alleen maar snel schuilen en hopen dat je niet te veel damage ondervind.

Maar ik moet zeggen dat ik met deze schepen ook regelmatig het einde van een game behaal, welke maximaal 20 minuten duren. Natuurlijk kan een potje ook al naar 5 minuten voorbij zijn. Want ook al loopt de tijd altijd af, daarnaast kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld de vlag te veroveren, maar ook 3 gebieden onder controle te houden. Wil je dit geen van alle, dan kun je er ook nog voor kiezen om lekker schoon schip maken en de tegenpartij uitschakelen. Hierdoor win je automatisch de partij. Alles is mogelijk, zolang je maar goed en zorgvuldig met je schip aan de slag gaan.
En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom we zoveel schepen in de tech tree zien staan. Nu denk je misschien: leuk al die schepen, maar ik kan ze toch niet allemaal in mijn haven laten liggen. Maar geloof mij, neem de tijd eens goed om een schip te bewonderen. Iets wat ik nog regelmatig doe, helemaal als je ook nog eens de statistieken met je huidige schip gaat vergelijken. Persoonlijk ben ik ook wel iemand die op dat soort dingen kickt, welk schip kan het verst spotten, heeft het grootste kaliber aan boord, etc. En dan moet je nagaan dat er iemand binnen Wargaming hier dus 24/7 mee bezig is. Iemand die elke dag met zijn hoofd in de boeken zit om alle naslagwerken door te nemen, maar ook met verschillende afdelingen van de marine aan de telefoon hangt om zo een realistisch mogelijk beeld weer te geven van de schepen. Geen wonder dat er ook een afdeling is die “Special Projects” heet. Alles voor het behoud van de oorlogsgeschiedenis.

En nu moet ik zeggen dat ik je wel kan vertellen waar de V.O.C voor staat, en dat ik weet wat de Vliegende Hollander is, maar dankzij World of Warships kan ik inmiddels aardig wat schepen herkennen als het aankomt op de geschiedenis van de oorlogsschepen van de 20e eeuw. Alleen zit ik soms met een dilemma. Want zoals mij is geleerd door Ash (de Pokemon trainer): Gotta catch them all, of moet dat dan Gotta sink them all zijn? Hoe dan ook, ik moet nu bewust keuzes gaan maken welke schepen ik graag wil behouden en welke ik alleen maar gebruik om hoger in de tech tree te komen. En dat toch altijd wel lastig, want ook al lijken de statistieken beter dan je huidige favoriete schip, verkoop hem nog niet voordat je de andere schepen ook daadwerkelijk heb geprobeerd, en dan bedoel ik natuurlijk eerst maximaal uitbouwen en dan varen, met andere woorden, probeer het toch wel een potje of 20 voordat je er een goed oordeel over kunt geven. Alleen zo houdt je de schepen over die het beste bij je passen.

Dus is World of Warships een game die aan de verwachtingen voldoet? Hierop kan ik alleen maar volmondig ja op zeggen. World of Warships is een game die in mijn ogen de potentie heeft om groter te worden dan World of Tanks, ik snap dat het een gewaagde uitspraak is, maar deze game heeft zo ongelooflijk veel potentie. Iets wat ook voortvloeit uit het feit dat de game al een tijdje in de bèta fase zoveel lovende beoordelingen krijgt. Hierdoor is de lat hoog gelegd voor deze game, overigens niet door Wargaming zelf, maar door de community.

En ze maken het niet allen waar, ze gaan er ook nog een stapje overheen zelfs. Tel daarbij op dat de game ook nog eens gratis is en je hebt de perfecte combi om een super game neer te zetten. Ondertussen vind ik het maar vervelend dat ik deze review moet doen, want ik wil gewoon varen! Just kidding!! Dus mocht je benieuwd zijn naar de game, gewoon downloaden, het kost je geen cent en je krijgt een top game er voor terug! En nu ga ik echt weer verder met World of Warships, dus zoals een echte zeeman zou zeggen: vaarwel!

365Gaming Verdict: 9
Verdict9

Review - World of Warships
Verdict9
9Verdict