Als gamer krijg je regelmatig een tutorial voorgeschoteld als je een nieuwe game voor het eerst opstart. Rennen, springen, acties uitvoeren; het word je allemaal stap voor stap uitgelegd. Maar soms heb je van die games, die van tijd tot tijd, niet aan tutorials doen en maling aan de gamer heeft. Ancestors: the Humankind Odyssey is daar een mooi voorbeeld van.

 

Je kruipt als games in de hoofd van een apenstam die 10 miljoen jaar geleden de aarde ‘bewandelde’. Hierna is het aan jou om alles zelf uit te zoeken en om te ontdekken wat er allemaal in jou omgeving gebeurt. De vragen waar jij je mee bezig moet houden zijn dingen zoals: waar kan ik slapen? Waar vind ik eten? Is deze plant giftig? Al deze dingen moet je ervaren om zo de opgedane kennis over te brengen aan de overige leden van je stam. Dit doe je om ervoor te zorgen dat zo de kennis wordt overgebracht op de volgende generatie primaten. Dit alles om ervoor te zorgen dat je stam een grotere kans heeft om te overleven.

Naast dit alles moet jij je ook bezig houden met het onderhouden van je stam. Dus je moet nieuwelingen verwelkomen, zorgen voor gezinsuitbreiding, maar ook gevaren van buitenaf van je afslaan. Denk hierbij aan slangen en krokodillen die ook af en toe op zoek zijn naar een lekker hapje.

Ontwikkelaar Panache Digital Games neemt je mee in een ervaring die veel dieper gaat dat gemiddelde game die tegenwoordig uitgebracht wordt. Het gaat verder dan een simpel verhaal en achtergrond verhaal dat je voorgeschoteld krijgt, je moet je alles zelf ontdekken, je gewoontes aanleren en handelingen onder de knie krijgen. Je kunt jezelf verwonden tijdens je avonturen, maar je moet nu ook ontdekken hoe jij jezelf kunt genezen. Dit is niet iets wat wordt uitgelegd, alles moet je zelf ontdekken en onderzoeken in deze game, als je wilt blijven leven.

Het grote nadeel van het ontdekken van de wereld is dat je niet weet waar en wanneer er gevaar op de loer ligt. Dit kan namelijk uit zowel planten bestaan, maar ook andere roofdieren hebben inmiddels hun eigen technieken ontwikkeld, die ze gebruiken om jou te pakken te krijgen.

Eerlijk is eerlijk,als we gaan kijken naar de originaliteit van de game, dan scoort deze game heel erg goed. Maar als je kijkt naar de besturing en gameplay, dan is het een heel ander verhaal. In Ancestors: the Humankind Odyssey ligt de nadruk te veel op een realistische gameplay waardoor de fun factor naar de achtergrond wordt gedrukt. Zo merk dat je richten op targets erg lastig en frustrerend is, daarnaast moet je minigames voltooien zonder enige uitleg over wat je precies moet doen. De balans tussen realisme en lekker gamen komt nergens in terug. Neem daarbij ook nog de button-lag mee en dan heb je al snel door dat het om een game gaat die niet is weggelegd voor de het grote publiek.

Review - Ancestors: the Humankind Odyssey (Xbox One)
Het idee van een game waarbij jezelf het meeste dient uit te zoeken is een leuk concept. Enkel slaat Panache Digital Games hierin door. Door een veel te steile leercurve wordt het plezier je ontnomen.
Verdict6
+ Punten
  • Diep lerende game
  • Veel te ontdekken
- Punten
  • Geen tutorial
  • Precisie en geduld gevraagd
  • Frustrerend
6Verdict