Leo’s Fortune vertelt het verhaal van Leopold, een besnorde haarbal die ooit rijk was maar op een dag wakker wordt en ziet dat zijn gouden fortuin is gestolen. De dief heeft echter een spoor van goud achter gelaten, vergelijkbaar met een spoor broodkruimels, die Leo zal moeten volgen om zijn fortuin weer in handen te krijgen en de schuldige te vinden. Onderweg ontmoet je Leo’s vreemde familie en ontrafel je een bizar mysterie.

Dat is de input die we kregen in het persbericht enige tijd geleden, zo mooi en compact en eigenlijk is het precies de kern perfect weet samen te vatten van deze iOS game….zo, copy/paste…review klaar en weer verder spelen 😉 . Wat een contrast met datgene wat ik nu over het spel ga schrijven, niet in de kern, die is hetzelfde…maar wel de beknoptheid…want zoals de lezers inmiddels weten…dat is zeker niet één van mijn skills :P.

Some games can grap your attention just like those cartoon hands that visualize a smell and that grap the main character by the nose to get them to that just baked pie on the kitchen counter.

Even in het Engels, maar zo heb ik geprobeerd een buitenlandse vriend uit te leggen hoe de aantrekkingskracht was van Leo’s Fortune op mij na het zien van de trailer. Zonder te kunnen verklaren wat het precies was, maar ik werd instantly naar Leopold getrokken…en er was gewoon echt een heerlijke kriebel en ik keek echt vol verwachting uit naar de launch…met meer voorpret dan menig grote console retail titel to be honest 🙂 .

Na het spelen bleef de kriebel, het spel is zoveel leuker, verrassender en innovatiever in de opzet met de puzzels dan dat ik had kunnen verwachten! Ook veel frustrerender hahaha, maar gelukkig heb ik Jack naast me (met zijn über platform skills) zodat ik bij sommige stukken even hulp kreeg. Was het me ook alleen gelukt? Ik denk wel, maar dan had ik deze review pas over een week of 3 online kunnen zetten.

Leos-Fortune14Zoals elk goed spel begint ook Leo’s Fortune met een tutorial, wat erg fijn is omdat de bediening even wennen is voor een iPad/iPhone spel. Wat ik erg geslaagd vind is dat de techniek van de bediening, linker duim voor en achteruit en de rechterduim voor het groter maken van Leopold (waardoor hij als pluizig bolletje even blijft zweven) eigenlijk in het hele spel de basis is en blijft.

Het zweven, of zoals wij het noemen het “poefelen” (Registered Trademark by Frédèrique) vergt oefening, met name de timing qua zweven en voor- en achteruit bewegen. Maar dat is eigenlijk het enige dat je hoeft te doen…je hoeft niet allemaal nieuwe en ingewikkelde moves te leren. En toch blijft elk level is nieuw, ook al doe je elke keer alleen maar naar voren, achteren en zweven. Dat maakt het spel voor mij zo fantastisch, in de simpliciteit toch zo innovatief en uitdagend te zijn is echt meesterlijk. Zo vaak zijn games of te simpel dat ze saai worden…of genoeg uitdaging bieden maar dan weer te moeilijk voor sommigen.

Leos-Fortune13

Het spel is in 5 Acts verdeeld die elk een deel van het verhaal vertellen (zonder daar teveel op in te gaan, dat moet je gewoon ervaren 😉 ). Elk met leuke cinematic cutscenes en een eigen thema en omgeving…en zoals te verwachten valt…een stijgende lijn qua moeilijkheid. In elk van de levels kun je 3 sterren behalen en met deze sterren kun je in de acts bonuslevels unlocken:

  • 1 voor het verzamelen van al de munten die als een broodkruimelspoor op je pad liggen
  • 1 voor niet doorgaan
  • 1 voor het completen van het level binnen een gestelde tijd

Nu is 1 ster te doen…maar de andere sterren…echt…hoe iemand in hemelsnaam alles kan unlocken? Mijn vraag ligt ook al bij de uitgever dat ik graag op de hoogte gehouden wil worden wanneer de mensen deze achievements unlocken. “Zei iemand achievements?” Yup, deze zijn er zeker! En uitdagende achievements ook. Want naast alle sterren behalen zijn er verborgen cogs in de levels die je kunt gaan verzamalen. Ook kun je de Hardcore mode aan het einde van het verhaal unlocken waarmee je met 1 leven zo ver mogelijk moet zien te komen in het verhaal. De uitdagingen zijn er plenty voor de gamers met platform skills (want ik ga me niet eens aan aan de hardcoremode wagen).

Leos-Fortune17

Dan heb je nu toch wel alles verteld Monique? Het is toch een iOS game, geen retail op de PS4? Dat zou je denken, maar eigenlijk is er nog zoveel dat ik wil vertellen. Bv de leuke intergratie met de achievements delen op Facebook….of het feit dat je als je levels voor de zoveelste keer speelt om je scores te verbeteren ook de optie krijgt de cutscenes toch even te skippen….of dat de stem van Leopold gewoon zoooo cute is.

Maar dan…ik kan blijven vertellen over hoe leuk ik het spel vind, helemaal omdat het een spel is dat zoveel te bieden heeft voor slechts EUR 4,49, je kunt pas begrijpen wat ik bedoel als het het gaat proberen. Gelukkig doen al velen dit en het zal mij echt niet verbazen als dit spel een mega succes zal worden.

Mijn verdict is dan ook een dikke verdiende 10! Want ik kan niets benoemen dat niet goed is, zelfs in de levels waarbij ik meer dan 100 keer ben doodgegaan bleef ik genieten. Ik hoop ook echt dat er een uitrol zal komen naar de Vita…of naar de grote broers Xbox en Playstation. Maar ook als dit niet het geval is, ik heb nog aardig wat speeltijd te gaan om mijn levels te verbeteren en te zien tot hoeveel sterren ik (lees wij) kunnen komen 🙂 .

365Gaming Verdict: 10
Verdict10

365kinderjury 150x150 Review   Lego Marvel Super Heroes 365Gaming Kinderjury

Dit is echt zo leuk om te spelen! Je moet met een gek balletje spelen, dat is Leo en die gaat al zijn goud weer zoeken. Je kunt niet springen maar wel Leo laten poefelen zodat hij als een pluizeballetje kan zweven. Hij kan niet echt vliegen als met Iron Man, hij valt wel naar beneden maar omdat hij een beetje kan vliegen kun je wel ook springen.

Het spel is niet in Nederlands maar dat is niet zo erg, ik weet niet wat ie zegt als de filmpjes er zijn maar dat is alleen in het begin, daarna gaat ie alleen maar gekke geluidjes maken als je wat goed doet of dood gaat. Het is ook helemaal niet erg want hij komt elke keer weer terug, je kunt echt heel vaak weer proberen. Dat vind ik erg fijn. Het is ook niet eng, je hoeft nooit te vechten en er zijn ook geen slechteriken.

Na dat met de kermis in de eerste wereld wordt het wel moeilijk voor mij, dus ik doe alleen maar de eerste wereld, maar dat is niet erg, want ik ga steeds proberen om sneller te zijn. Ook heb ik al 1 dingetje gevonden zelf en toen kreeg ik een achievement, dus die ga ik ook zoeken.

Ik vind het wel jammer dat ik hem niet een andere kleur kan geven of misschien een hoedje op, dat zou wel grappig zijn 🙂 . Zijn snor is erg grappig, die gaat ook wiebelen, ik wordt ook wel vrolijk van het spelletje en heb het al al veel mensen en kinderen laten zien hoe het moet. Ik geeft het een SUPERCOOL!

Leo’s Fortune is een prachtige nieuwe platformgame van 1337 & Senri, de makers van Devil’s Attorney en Dark Nebula. 1337 & Senri, een team van vier personen uit Zweden, hebben hun eigen draai aan het platformgenre gegeven en hebben daarnaast de grafische lat voor zowel mobiele als tabletgames hoger weten te leggen. – quote Kirim PR