Vlak voor de Gamescom had Wargaming nog een groot nieuwtje: de lancering van Wargaming Labs/WG Labs. Na het succes met de samenwerking met NGD Studios aan Master of Orion besloten ze bij Wargaming om meer ruimte te geven voor mogelijke samenwerking als deze.

“Working with NGD Studios has been a very positive and rewarding collaboration,” said Victor Kislyi, Wargaming CEO. “Thoroughly impressed with their work, the project served as inspiration for us to create an actual innovation center within the company. WG Labs is set to become a breeding ground of ideas that inspire and resonate with both consumers and companies, and allow us to further foster partnerships like this.”

WG Labs and Victor Kislyi

Toen wij op de Gamescom bij Wargaming waren kregen wij ook de gelegenheid om o.a. met Victor Kislyi om de tafel te zitten en zijn visie te horen achter WG Labs, de passie rondom Master of Orion en meer informatie over WG Labs. Dit interview kwam nogal onverwachts aangezien je normaal niet zomaar op “audiëntie” komt bij hem en eerlijk gezegd was ik wel een beetje starstruck in het begin…maar hij was erg relaxt en liet me snel op mijn gemak voelen. Nadeel was alleen wel dat ik geen opname apparatuur bij me had…dus jullie moeten het doen met mijn vertaling/samenvatting van ons gesprek. Tweede nadeel is dat ik mijn notities kwijt was en dus nu pas aan de slag kon…2 fails…we hebben voor de volgende keer weer geleerd 😉

Het interview (waar ook 2 andere Wargaming heren bij aanschoven) begon luchtig over Victor zijn aankoop van Master of Orion (de rechten van de titel dan). Een titel die niet 1,2,3 in het aanbod van Wargaming viel, maar vanuit persoonlijke voorkeur een must-buy was. Als eerste vanwege de roots van Wargaming, iets waar velen niet bij stil staan omdat ze Wargaming alleen kennen van met name World of Tanks. Maar voor WoT zo succesvol werd waren en eerst menig jaren gespendeerd aan turn-based strategy games.

Masters of Orion

De andere reden is er eentje van persoonlijk aard, want de originele Master of Orion is mede de reden waarom Victor is begonnen met het zelf maken van games. Games als Master of Orion en de Civilization reeks hebben heb de juiste duw in de richting gegeven om zelf van start te gaan….met het resultaat van een mega succesvolle onderneming die nu “paying it forward” een extra dimensie gaan geven in de game-industrie met WG Labs.

Zijn passie voor de Civilization reeks kreeg voor hem een extra dimensie toen hij Sid Meier in levende lijven mocht ontmoeten een aantal jaren geleden. Want niet alleen stond hij zelf als een starstruck fan met brede glimlach op de foto…hij had ook een flash-back moment. Want Sid liet hem een brief zien van een fan, handschrift duidelijk in kinderstijl…met als eerste natuurlijk lovende woorden….maar daarna “tips” vanuit het perspectief van deze jonge fan waardoor de Civilization reeks NOG beter zou kunnen worden.

Een brief net zoals de brief die Victor zelf ooit vele jaren geleden als kind had verzonden naar Sid. En ergens op de wereld zou een jonge fan een antwoord krijgen van Sid…zoals Victor dat toen ook had gekregen…en wie weet zal deze jonge fan ook zelf games gaan ontwikkelen….en net zo succesvol worden als Victor.

Het zijn vaak dunne lijnen tussen succes & falen: de juiste keuze qua game, de setting, de timing, de juiste contacten, het juiste team. Soms kan iemand bij de ene studio uitbloeien tot een succes en goud maken, en bij een andere studio verwelken. Soms kan een game & setting perfect zijn…maar is het netwerk er niet om het spel bij de spelers te krijgen. Alles hangt aan elkaar, soms aan een zijden draadje en soms is het zo sterk als ijzerdraad.

Helemaal daarom is het zo’n tof initiatief van Wargaming met WG Labs, ze kunnen helpen met de finetunen…en precies dat onderdeel zijn dat voor succes zorgt. Het zal beginnen met een team dat vanuit R&D achtergrond de 1e beoordeling zal doen. Zo kunnen speelbare prototypes en Alpha/Beta/Pre-Release versies van games worden ingezonden en deze worden dan op verschillende vlakken beoordeeld. Er geen zijn beperkingen qua platforms en alles is welkom.

Als er besloten wordt om een partnership aan te gaan, dan kan WG Labs o.a. support geven bij de game productie, het verdienmodel, analytics, marketing, customer services en QA. Hiermee kan er getapt worden uit de kennis en inzet van een wereldwijd team….en daarmee zal de grens tussen succes & falen toch een stuk anders worden. 

En nee, het zal niet een Idols uitvoering worden voor de game industrie, ze zullen het echt niet op een presenteerblaadje aangereikt krijgen. Maar Victor zijn visie is wel duidelijk, als een prototype goed is en WG Labs zien de potentie, dan hoeft het ook niet zo te zijn dan een ontwikkelaar al tientallen jaren ploetert op zoek naar het succes. Ook een schoolverlater met het perfecte idee kan met de partnership het succes achterna gaan, zolang het idee & prototype maar goed zijn.

Welke kant dit allemaal op gaat is voor iedereen binnen Wargaming & WG Labs natuurlijk ook de vraag, of het de enkele pareltjes boven water gaat krijgen of een vloed aan diamanten is afwachten. Het zal immers ook voor WG Labs lucratief moeten uitpakken onder de streep om het nog jaren voort te zetten. Maar het is hoe dan ook een ontwikkeling die wij gaan volgen!