Een groot en belangrijk onderdeel van gamen is het vrij kunnen rondlopen in een fictieve wereld en die helemaal je eigen maken. Dit kun je doen in een grote woestijn maar ook kun je makkelijk naar een tropische eiland gaan om daar lekker tussen de haaien te zwemmen. Daarom leek het mij leuk om mijn persoonlijke top 10 met jullie te delen. Dit omdat er met de nieuwe generaties consoles een aantal nieuwe sandbox games op komst zijn die waarschijnlijk ook een gooi doen naar beste open world game van het jaar. De lijst heb ik in willekeurige volgorde gemaakt en hebben allemaal het levenslicht gezien op de last-gen consoles. Deze lijst gaat niet zo zeer over hoe en wat er allemaal te doen is in de game, maar meer naar de werelden en wat je allemaal mag doen in de wereld.

Red Dead Redemption

red-dead-redemption

De mooiste uitdaging van Red Dead Redemption vond ik de open wereld van het Wilde Westen. Het gevaar lag in deze game constant op de loer. Dit omdat je lekker rond kon rijden terwijl er uit het niets een wilde hond op je af komt, maar ook een gijzeling midden op een verlaten zandweg is iets wat je regelmatig tegen zou kunnen komen. Het is dan aan jezelf wat je er mee doet, grijp je in of laat je ze lekker verder gaan. Ook heb je een heleboel mogelijkheden als je in de saloon stapt. Je kunt je helemaal klem drinken, lekker naar de muziek luisteren of een avondje gokken om zo de avond door te komen. Er zijn mensen die jou liever neerschieten en daarom word je regelmatig uitgedaagd tot een shoot-out midden op straat door andere cowboys of bandieten die een naam willen maken in de wereld van RDR. En ondanks dat er genoeg actie in de game te vinden is, je kunt ook heerlijk op je paard klimmen en een paar uur rondrijden en genieten van de wereld. Elk plekje heeft wel iets leuks voor je in petto. Mocht je nu niet alles willen ontdekken, volg dan het geweldige verhaal van John Marston en vergeet vooral niet te genieten.

Sleeping Dogs

Sleeping-Dogs-Hong-Kong

Je moet echt je best doen om Sleeping Dogs niet te kunnen waarderen. Van de hoge gebouwen tot de billboards, de stad slaapt nooit en heeft ook genoeg activiteiten om je mee bezig te houden. Zo kun je tussen de kippengevechten wat uurtjes doorbrengen, je kunt karaoke zingen, aan de straat races mee doen en er is nog veel meer te beleven. Of je nu bezig bent met het oplichten van een drugsbende of dat je een serene tempel bezoekt, Hong Kong laat je alle plekken zien, hoe mooi of juist lelijk ze ook zijn. In de stad barst het val de toeristen en van de verkopers met allemaal mooie namaak spullen (horloges, broeken, t-shirts, etc) waardoor de game in mijn opzicht ook weer punten scoort als het aankomt op originaliteit. Sleeping Dogs brengt Hong Kong zoals het is. Je gaat soms op in de grootste stad en hopelijk verlies jij jezelf er niet in. Het is zeker een favoriet, helemaal gezien de locatie waar we niet veel van afweten over het algemeen.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim

De besneeuwde wereld van Skyrim vol met hoge bergen geven zowel mij als de game de koude rillingen. En het detail van de game zorgt voor een hoog realisme als we rondlopen in de wereld. De fantasie elementen die aan de game zijn toegevoegd zorgen voor fantastische momenten, zoals het praten met een draak bijvoorbeeld. Skyrim heeft een rijke historie als het aankomt op open werelden en het ontdekken daarvan. Als het nu gaat om praten met de lokale AI om zo informatie in te winnen of als je nu op zoek gaat naar geheime locaties. Ook iets wat we niet vaak tegenkomen is het feit dat je in meerdere plaatsen kunt wonen, gaan bouwen en zelfs nog kunt trouwen. Er zijn weinig games die gamers zover krijgt om er 100+ uur in te steken, maar de makers van Skyrim hebben ons genoeg gegeven om de 100 uur makkelijk te halen.

The Legend of Zelda: The Wind Waker

the_wind_waker_hd_3

Zelda, iedereen die ooit is begonnen met gamen heeft wel van één van de Zelda games gehoord. En ook de Wind Waker is hier een onderdeel van. Het verhaal is meestal voor 90% hetzelfde. Je bent Link en Zelda is (weer eens) gevangen genomen. Het is aan jou de taak om Zelda te bevrijden en dit kun je doen door bepaalde opdrachten op te lossen. Dit kunnen simpele puzzels zijn, maar in deze Zelda mag je samen met je boot de hele wereld verkennen. Voor sommige gamers is het saai, maar juist het feit dat je soms 20 minuten onderweg bent om van eiland A naar eiland B te varen geeft je juist het gevoel dat je in een hele grote wereld ronddobbert en dat je echt moeite moet doen om alles te ontdekken in de wereld. De manier van tekenen is ook vernieuwend voor deze game en daarom maakt het een nog leukere ervaring. Tijdens het gamen hoef je ook niet eens alles uit te voeren die je opgedragen krijgt. Dus alles mag en niks moet. Dus een super game om al je vrije tijd aan op te maken.

Saints Row: The Third

Saints-Row-The-Third1

Steelport’s vibrerende en levendige stad is een mix van NYC en Las Vegas.Maar daarmee is ook alles gezegd over de raakvlakken. Want normaal gesproken zul je geen mensen met gigantische paarse dildo’s rondlopen om mensen neer te slaan. Ook zul je niet vaak een applaus krijgen als je een scheet uit een glazenpot haalt. Daarnaast heb je opdrachten om bijvoorbeeld te gaan streaken in een S&M kelder. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg van de dingen die je in Steelport kunt doen. Zo kun je ook de verzekering oplichten door een auto-ongeluk te faken, rondrijden in een vlammen werpende tank. Alles in deze game draait om het woord onvoorspelbaar. Je weet nooit wat er staat te gebeuren, een rivaliserende bende kan je aanvallen of er vind een zombie aanval plaats. Het leven in Steelport lijkt nooit saai en elke dag zul je veel verschillende dingen meemaken. Het is en blijft dan ook een uitdaging om niet in de game te blijven hangen en af en toe terug te gaan naar de werkelijke wereld genaamd leven.

Grand Theft Auto V

gta_v

Grand Theft Auto V speelt zich af in Zuid California vol met gekke Amerikanen. De grootste uitdaging van de game is al deze culturen met elkaar te mixen om zo een heel uitgebreid en spannende game neer te zetten. Maar het mooiste is het gevoel dat deze game je laat voelen alsof jij je in zuid California bevind. Sommige herkenningspunten van de staat, zoals LAX zijn tot in het detail nagemaakt. Terwijl je door de straten rijd krijg je volop te maken met overvallen, mensen die je hulp nodig hebben en ook nog eens je vrienden die je opdrachten via je mobiel toesturen, dat maakt het niet alleen leuk om in de wereld van GTA rond te rijden, maar het maakt het ook uitdagend. En dit allemaal om vanuit het niets jezelf op te werken tot een van de grootste criminelen van de stad. Dit kun je doen met een paar nietsnutten, maar je kunt ook professionals inhuren hiervoor. Maar naast al die moois is er ook nog een online gameplay die het verhaal verlengd en je een paar honderd extra missies geeft. Hierdoor kun je ook samen met je vrienden helemaal losgaan in deze wereld, iets wat het alleen nog maar leuker maakt. GTA is voor velen de beste GTA in tijden en daar ben ik het helemaal mee eens.

Mafia II

mafia-2

Mafia II speelt zich af in Empire Bay, een fictieve stad die verdacht veel weg heeft van New York en Chicago. Het speelt zich ergens tussen de jaren ’40 en ’50. Je komt als immigrant naar Empire Bay en je word gedumpt in Little Italy District. Hierdoor hoop je snel een leven op te bouwen die gelijk staat aan de American Dream. Maar al snel kom je er achter dat hard werken van 9 tot 5 je deze droom niet laat uitkomen. Daarom besluit je om je vrienden te vragen om een gunst. Ze introduceren je in de wereld van de lokale Mafia. Je maakt al snel een naam in Empire Bay en je zult dan ook all-over-the-place inzetbaar moeten zijn. Maar dit doe je niet op straat, maar soms moet je ook onderhandelen in een donker cafe of een loods binnenvallen en alles leegroven. Al met al een wereld vol mogelijkheden, maar het is aan jezelf om de droom waar te maken. Aan de open wereld zal het niet liggen in ieder geval. Je hebt een super realistische stad om je omhoog te werken. De stad is vol details. De posters, de sneeuw, wegligging van de auto’s in de sneeuw, mensen om je heen die op je reageren las je met een wapen over straat loopt. Echt een realistische open wereld.

 Far Cry 3

Far Cry 3

Far Cry 3 neemt je mee naar een semi bevolkte eilanden groep ergens in de Grote Oceaan waar je veel plezier kunt beleven, maar ook hele erge dingen je overkomen. Nadat je vakantie helemaal in het water valt word je meegenomen door piraten. Het is aan jou en je vrienden om daar aan te ontsnappen. Far Cry 3 overhandigd je het lot van jou en je vrienden aan jou en nu mag je zelf je lot invullen. Ga je lekker jagen op wilde dieren, bessen plukken of ga je piraten te lijf. Dit is allemaal aan jou. Maar hoe verder je in het verhaal komt, het vreemder de mensen en dieren zich gaan gedragen. Of zullen het dan toch die rare gele besjes zijn geweest waardoor je denkt dat iedereen raar is maar jij degenen bent die zich juist raar gedraagt? Far Cry 3 is een geweldige trip op een tropische eiland en zeker de moeite waard.

Fallout 3

fallout 3

Het verkennen van het Wasteland klinkt best wel saai, maar Bethesda heeft met deze nieuwe Fallout een nieuwe weg bewandeld, die erg succesvol bleek te zijn. Vanaf het moment dat je Vault 101 verlaat ligt er een wereld voor je open vol met gemuteerde wezens, zwerfhonden en diverse groepen die op hun eigen manier vechten voor de vrijheid en veiligheid. Doordat je personage in de game zich ook ontwikkeld kun je soms juist goed met de een worden en de ander kan alleen maar je bloed drinken. Het is dan ook aan jou, doormiddel van keuzes maken, aan welke kant je precies staat. Maar met name het scenario dat Bethesda ons voor heeft gelegd maakt het uniek: Hoe zou de beschaving zich ontwikkelen nadat er een nucleaire oorlog heeft plaatsgevonden. De grote Wat als vraag is de hoofdvraag bij het maken van deze digitale wereld.

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Ni No Kuni Review 5

Je gaat aan de slag met het zielige verhaal van Oliver. Hij neemt je mee naar zijn droomwereld en laat nou net een prachtige droomwereld zijn vol met rare wezens en geweldige verhaallijnen. Ook in deze wereld gaat het om zoveel mogelijk bezoeken van alle plekjes op de wereld. Zo kom je namelijk de meeste rare, vreemde wezens tegen; vechtende zonnebloemen, boze varkens, paarse pratende draken en nog meer. En terwijl we de realiteit soms uit het oog verliezen kan en moet Oliver soms terug naar de werkelijkheid. Het kleine dorpje waar hij met zijn moeder woonde. Maar nadat we er even zijn geweest willen we alleen nog maar terug naar de droomwereld van Oliver.

Mochten jullie games missen in deze lijst, laat het ons dan weten. En met name waarom je die zo graag in de lijst terug zou willen zien.