Wie kent het niet van vroeger? Mensen die helemaal los gingen in een game genaamd Sim City. Alles mocht je toen zelf bepalen en mensen moesten het maar accepteren. Zoals vele mensen het noemen, die goede oude tijd van City Simulator games.

Nu zijn we inmiddels al een aantal jaren verder, en nog steeds zie ik de fun er niet van in dat soort game. Maar ineens was daar City: Skylines. Een game die op de PC al goed werd ontvangen door menig gamer maakt nu, een twee jaar later de overstap naar de Xbox One. Een ‘exclusive’ voor de Microsoft console. Maar zal deze PC game het ook goed doen op de console?

Voordat we aan de slag gaan moet ik jullie nog even heel erg duidelijk maken dat dit een genre is waar ik zelf nooit echt warm van werd, sterker nog, al die regels waar jij je aan moest houden om mensen tevreden te houden vond ik maar niks. Waarom moet ik anderen tevreden houden? Het is toch mijn stad? Dus dan gelden er ook mijn regels en niet die van jullie!

Maar goed, inmiddels ben ik ook anders tegen games aan gaan kijken, dus we gaan er eens goed voor zitten om te kijken of deze game de hype van de PC kan waarmaken. Dus we gaan de hort op en kiezen het stuk land uit waar wij denken een metropool neer te kunnen zetten. Maar waar moeten we beginnen?

Gelukkig heeft Cities: Skylines Xbox One Edition daar een goede tutorial voor die je stapsgewijs duidelijk maakt wat allemaal nodig is om van een stuk land een dorp te maken, om deze naar een stad om te bouwen en daarna de hoofdstad van de wereld te worden.

Er zijn alleen wel een aantal nadelen als je een grote stad wilt gaan bouwen, en dan heb ik het niet over het beschikbare land. Je mag namelijk het start gebeid in totaal 8 keer vergroten. Dus je mag nog wel even doorgaan, alleen hoe meer mensen er op je stad af komen, hoe meer rekening je moet houden met alles en iedereen om je heen.

Hierdoor is het dan ook belangrijk om zelfs bij een grote stad elke keer goed te kijken wat er zich in de stad/wijk afspeelt. Alleen hierdoor houd jij de mensen tevreden en zullen er steeds meer mensen naar (vul hier je zelfgekozen plaatsnaam in) willen komen om hun geluk te beproeven.

Persoonlijk heb ik er dan ook voor gekozen om vanaf het eerste moment te kiezen voor de omzet van een grote stad, dus grote woonwijken, grote winkelcentra en daarnaast de industrie. In het begin heb je dan nogal te maken met kale vlaktes en maak je hoge kosten zonder echt veel opbrengsten, maar naarmate de tijd doorloopt merk je dat je al snel een paar duizend inwoners in je stad hebt.
En je raad het al, hoe meer mensen, hoe meer gebouwen wat weer betekend dat de Xbox One meer van zijn rekenkracht moet gaan gebruiken. Iets waar je in het begin nog niet echt veel van merkt, maar als je de 75.000 inwoners aantikt, dan begin af en toe de framedrops voor te komen wat zelfs tot schokkende animaties kan uitlopen.

Maar is dit dan zo erg in deze game? Om eerlijk te zijn is het mij gaan opvallen nadat ik de “review”-pet had opgezet. Dan moet je toch net even iets anders naar een game kijken. Dan kom je dit soort dingen dus tegen en helaas draait de game dus niet altijd even vloeiend.

Los van dit voorval zijn er nog een aantal dingen waarvan ik zeg; de opzet is goed, de uitwerking wat minder. Zo merk ik dat ik kan kiezen hoe ik wil beginnen, op een ‘realistische’ manier, ook kan ik kiezen voor een stad waarbij ik een onbeperkt budget heb en dan kan ik ook nog eens doen met alle belangrijke gebouwen van over de hele wereld(Vrijheidsbeeld, London Eye, Gherkin, etc.) , die automatisch al unlocked zijn. En dat is dan ook waar de aanpassing stoppen.

Wat ik persoonlijk wel mis is de optie tot multiplayer, want samen een stad tevreden houden is net iets makkelijker dan in je eentje. In mijn ogen is dat een gemis, helemaal omdat deze game in mijn ogen in de categorie family-games valt.
Is Cities: Skylines Xbox One Edition dan een game die tegenvalt? Daar kan ik zeer kort maar krachtig op antwoorden: Nee! Verre van zelf.

Want bij een game gaat het niet altijd om de graphics, de mogelijkheden die een game met zich meebrengt. En Cities: Skylines Xbox One Edition is een game die mij vermaakt. En dat is nu ook precies het doel van een game, het moet je vermaken. Het is een simulator waarbij ik  relax kan gaan bouwen, het vergt niet een hoog instap niveau en de leercurve gaat gestaag omhoog, dat is ook de reden waarom dochterlief ook maar al te graag zelf aan de slag wilde gaan met de game, maar dan wel met een bodemloze begroting natuurlijk, want dat is wel net zo leuk.

En terwijl ik meekijk merk ik dat het ondanks de drukte van je stad nog steeds lekker relax gamen is. De controles zijn makkelijk, simpel en duidelijk. Met een elke druk op de knop kun je bijna het hele menu doorlopen.

Ondertussen heb ik gelukkig de controller weer in handen en kan ik weer verder met mijn eigen stad en voordat ik het doorheb ben ik zo een paar uur verder, met andere woorden, een stad bouwen kost tijd en dat is iets wat ik maar al te graag in deze game wil steken. Ondanks dat ik vroeger nooit de hype heb begrepen van een game zoals Sim City kan ik nu alleen maar mensen adviseren om Cities: Skylines Xbox One Edition te gaan spelen als ze tot rust willen komen, ondanks de mensenmassa van je stad.

Review – Cities: Skylines Xbox One Edition
Cities: Skylines Xbox One Edition is een game waarvan ik niet had verwacht dat ik het zo leuk zou gaan vinden. Een stad bouwen in deze game is niet per definitie iets wat je alleen doet, samen met het hele gezin kun je snel en simpel de stad van je/jullie dromen bouwen.
Verdict7.1
+ Punten
  • Goed instapniveau
  • Simpele UI
- Punten
  • Beperkte gamemodi
  • Regelmatige haperingen
7.1Verdict