Elk jaar kijk ik er naar uit om lekker in de kou naar buiten te stappen, mijn laarzen aan te trekken en rechtstreeks naar de boer te rijden, de locale gameboer wel te verstaan. Daar aangekomen vragen of Farming Simulator 2017 er inmiddels als is, want we zitten er thuis op te wachten. En nadat we in 2016 een  afgeslankte (mobiele versie van) Farming Simulator voorbij hebben zien komen is het in 2017 weer tijd om het land op te gaan en het boerenleven op te pakken in een versie voor de PC en consoles.

farming-simulator-2017-stad

Dus we kiezen ons dorp en gaan in Goldcrest aan de slag. De plaats waar wij ons het meeste thuis voelen, maar ook omdat we daar het meeste kunnen doen. Het is namelijk meer dan alleen maar je land bewerken in deze game. Het gaat hier om het feit dat je zelfstandig een boerderij kunt laat draaien, met alle zorgen en lasten die het boerenleven met zich meebrengt. Denk hierbij het onderhoud van je machines, het inhuren van personeel om het land te bewerken, maar ook het vervoeren van boomstammen en vee is iets wat in deze game onderdeel van je boerenleven is. De totale belevenis van het boerenleven is dan ook waar Farming Simulator 2017 voor wil gaan.

Nadat we de game opstarten zien we dat we terecht komen op onze boerderij, lekker centraal geleden met een aantal stukken land, inclusief koren dat al in bloei staat, naast het veld staat een combine die klaarstaat om alles van het land te halen. Tezamen met een trekker en kiepwagen rijden we naast de combine om het zo snel mogelijk naar de fabrieken te rijden. Niet veel later is de kiepwagen weer leeg en zijn we €3.500,- rijker. Dit is hoe het leven er aan toe gaat, hard werken en geld verdienen. En echt plezier kunnen we niet hebben, want het leven op de boererij staat nooit stil tenslotte.

farming-simulator-2017-trekkers

Maar er is zoveel meer in deze games. Laten we beginnen met iets wat ik altijd leuk vind om te doen, dat zijn de 100 goudklompen vinden. Deze liggen verspreid over de map en het is aan jou om de eerste 10 te vinden (zonder hulp), de overige 90 worden daarna vanzelf zichtbaar worden op de map. Nu moet ik zeggen dat in de voorgaande delen ik er redelijk makkelijk doorheen kon lopen, ze lagen altijd wel ergens achter een boom of struik. In Farming Simulator 2017 is dit bij het grootste gedeelte nog steeds zo, er zullen een 5 stuks zijn die voor een uitdaging zorgen. Denk hierbij dat ze boven op het dak van een winkel liggen of in het water. Hierdoor is het iets meer zoeken en vooral kijken naar de mogelijkheden om je heen zodat je alsnog boven op de winkel terecht komt. Maar het gebruik maken van trekkers, om er bovenop te klimmen is ook altijd nog een optie.

Verder hebben we ook deze keer niet alleen maar het land dat we kunnen bewerken, maar ook het helpen van je naasten. De stukken land om je heen kun je natuurlijk opkopen, maar je kunt ook je buren helpen om zo lekker snel veel geld te verdienen. Hierbij is het zo dat je bijvoorbeeld je buurman of buurvrouw moet helpen om het land te bemesten, hiervoor krijg je dan 10 minuten. Mocht je het binnen de 10 minuten halen, dan krijg je €5.000,-. Maar als je de klus binnen 7,5 minuten klaart, dan krijg je ook niet eens een tijdbonus wat soms net zoveel is als het bedrag dat je in eerste instantie zou krijgen.

Natuurlijk verschillen de opdrachten per boer, per stuk land en per periode, maar het zal er altijd op neerkomen dat je op het land bezig bent. Soms moet je oogsten, soms ploegen, maar ook met een giertank het land over gaan is een onderdeel. En afhankelijk van de grote van een akker zal de beloning ook meer worden. Tot nu aan toe is dan ook mijn hoogte opdracht bijna €80.000,-geweest. Dit was overigens wel op het grootste stuk land dat in de game te vinden was en het heeft mij ook meer dan een uur gekost om de opdracht te voltooien. Maar het is zeker de moeite waard om deze opdrachten te voltooien, helemaal in het begin om snel geld te verdienen.

farming-simulator-2017-opdrachten

Maar het voltooien van de opdrachten heeft ook nog een andere pluspunt. Het is namelijk zo dat je dankzij deze opdrachten het vertrouwen van de verschillende boeren kunt winnen, wat betekend dat je, nadat je diverse opdrachten hebt voltooid, het land veel goedkoper kunt overnemen van de boer. Dus het is dan ook een goede keuze om de opdrachten te doen vanwege het geld en de lagere aanschafprijs van het land. Een win-win voor ons dus!

Naast het verbouwen van het land hebben we natuurlijk ook nog de dieren die je kunt verzorgen in de game. Naast het feit dat er een aantal kippen bij je boerderij lopen (wel de eieren verzamelen!) kun je ook koeien, varkens en schapen houden. Deze hebben vaste plekken op de map gekregen en deze zitten niet direct naast je boerderij. Met andere woorden, om ze te houden zul je regelmatig op en neer moeten rijden om zo elk dier een schoon en fris gevoel te geven. Ja, inderdaad, ook de varkens moeten zich schoon en fris voelen om daarna in de modder te gaan rollen.

farming-simulator-2017-dieren

Dit doe je door onder andere water aan te leveren, maar ook het eten is onderdeel van de verzorgen. Ook hebben we bij de stallen een put staan waarin de mest/gier/ontlasting van de dieren zit. Deze zul je dan ook regelmatig moeten legen om ervoor te zorgen dat de dieren tevreden blijven, want in je eigen ontlasting lopen vind geen enkel dier leuk.

Dat is het voor het leven op de boerderij, maar er is zoveel meer, er is namelijk een hele stad tot leven geroepen om de belevenis te geven van het boerenleven. Is het leven in deze stad de afgelopen twee jaar wel vooruit gegaan of niet? Hierin kan ik heel erg kort zijn. De woningen zijn nog steeds goed uitgewerkt, maar ze zijn nog steeds niet zo gemaakt dat je ook naar binnen kunt gaan. Verder is het zo dat de stad wat verder uit elkaar ligt. hierdoor heb je een kleine kern waar de winkels zitten met daarom omheen een aantal woningen. Verder zien we ook her en der nog andere woningen die de wereld compleet maken. Een mooi uitgestrekte omgeving dus.

Wat overigens wel een leuke aanvulling is, dat is de trein. Deze kun je niet alleen vullen, maar je kunt hem ook besturen en handmatig op andere locaties legen. Een hele leuke uitbreiding dat net even iets verder gaat dan het boerenleven wat we gewend zijn van de voorgaande delen. Wat we ook merken is dat er inmiddels mods te vinden zijn in de game. Nu is het niet zo dat je nu ineens alles kunt aanpassen of een miljard op je rekening kan zetten, het zit hem dan ook eerder in nieuwe voertuigen, kleuren, uitvoeringen, etc.. Hierdoor krijgt de game een constante update en zal er altijd wel iets nieuws te vinden zijn in de game. Goed voor de replay waarde.

farming-simulator-2017-trein

Ook zien we dat er inmiddels aardig wat aanpassingen in de game zijn gedaan als het gaat om het gedrag van de voertuigen. We zien nu namelijk ook echt dat een band het zwaar heeft als je een aanhanger vol gooit met 40 ton aan grondstoffen. Iets wat we in de voorgaande delen niet zagen. Ook merken we dat het besturen daardoor lastiger is geworden. Maar ook het feit dat je nu echt goed moet gaan nadenken over wat voor gewicht je aan de voorkant van je trekker hangt is nu belangrijker. Is je voorkant te zwaar, dan zal je trekker bijna geen grip hebben, is hij te licht, dan is het lastig om te sturen omdat je voorbanden bijna tot geen contact zal hebben met de grond. Hierdoor is het een nog realisticher simulator geworden dan dat het al was. En mocht dat nog niet genoeg voor je zijn, dan raden we je aan om de game op moeilijk te spelen. Dit houd in dat je grondstoffen minder zullen opleveren, je meer geld kwijt bent aan onderhoud en personeel. Met andere woorden, dan wordt het leven van een boer echt zwaar.

Al met al heb ik mij in ieder geval heerlijk vermaakt en het is dan ook altijd lekker om even de trekker te pakken en rond te rijden om te kijken wat er allemaal staat te gebeuren in de wereld van Farming Simulator 2017.

Review - Farming Simulator 2017
Farming Simulator 2017 heeft een hele grote slag gamaakt als het om realisme gaat. Daarnaast is het veruit de beste Farm Sim die er te vinden is. Wij kunnen niet stoppen met het boerenleven
Verdict8.2
+ Punten
  • Meer realistische eigenschappen
  • Mods houden de game leuk
- Punten
  • Besturing bij hoge snelheid
8.2Verdict