Iemand vol overtuiging en zonder twijfel vol hard in zijn ballen trappen. Dat is hetgeen wat mij het meeste bij is gebleven van Saints Row. En natuurlijk verzekeringsfraude door je te laten lanceren door voorbijrijdende vrachtwagens, met een mestwagen mensen besproeien, en hoeren jatten “redden” van pooiers.

In Saints Row speel jij een lid van de 3rd Street Saints, een groep met “goede bedoelingen”, die het rustieke stadje Stillwater willen bevrijden van andere gangs. Alleen waar Grand Theft Auto het grotendeels serieus houd gaat Saints Row ver, ver over de top.

Saints Row heb ik helemaal kapotgespeeld op de 360. Saints Row 2 volgde daar op met een maat van me in Co-Op. Saints Row 3 was een heel nieuw niveau over de Top. Dildowapens, vliegen, tijdrijzen. En in Saints Row 4 dachten ze: Aliens! Dus nog vreemder met nog meer bijzondere missies, skills en wapens.

Saints Row IV: Opgepoetst en volgepropt.
Saints Row IV was gereleased in 2013 voor PC, 360 en PS3. Het verhaal speelde zich af in Steelport waar jij in Saints Row the Third de boel hebt overgenomen.  Maar helaas, er zijn Aliens in het plaatje gekomen en, zoals iedereen wel weet, vallen Aliens altijd Amerika aan. Laat jij nou net “The Boss” zijn en de boel moeten oplossen.

En oplossen doe je. Je begint de game door op een vliegende nucleaire raket mee te liften en deze te ontmantelen. En daarna mag je meteen de hele stad gaan redden. Je kan heerlijk door een Alien overgenomen stad rennen, de boel slopen, superkrachten krijgen en belachelijk foute zijmissies doen. Dit doe je samen met je gang, homies en bekende personages uit de eerdere delen. En de missies zelf? Zie gaan van “Okee dan.” naar “Wat in hemelsnaam is dit…”

De versie heet Re-Elected wat praktisch inhoud dat je alle DLC uit de vorige keren er direct bij krijgt. Dat zijn Enter the Dominatrix, Waar jij Warlord Zinyak moet tegenhoud al onze vrouwen te stelen, How the Saints Save Christmas, waar je natuurlijk de kerstman moet redden, en nog een heleboel rare kleding, guns en homies. En met rare dingen bedoel ik hele rare dingen.

Uiteindelijk krijg je dus behoorlijk veel game in de Re-Elected versie, en het is leuk om deze met opgepoetste graphics op de Consoles te kunnen spelen. Je zit toch lekker te knallen en gek te doen in een stad waar je in deel drie veel plezier heb gehad.

Gat out of Hell: DLC als Standalone game.
Nadat alles in deel 4 afgelopen is, en we een feestje vieren voor de verjaardag van Kinzie, worden we gezellig de Hel ingezogen om de ziel te redden van The Boss! En dat doe je deze keer als Johnny Gat of Kinzie, maar dan deze keer met vleugels! Engelen vleugels om precies te zijn! Want natuurlijk heb je in de hel engelen. Toch?

De game voelt aan als een DLC als je er mee start. De map lijkt kleiner dan Steelport, er zijn geen coole tunes in de kleine hoeveelheid auto’s en je hebt geen leuke homies. Maar in de eerste Cutscene kom je er al achter dat ze wel moeite in de game hebben gestopt. Dus misschien is het een beetje oneerlijk om te zeggen dat de game DLC is.

Je hebt een hele rits aan missies, de karakters die je ontmoet zijn lekker creatief en origineel verzonnen en het verhaal is leuk en vermakelijk. Ook de skills die je unlocked zijn leuk en nieuw. Je kan nu allerlei speciale krachten gebruiken, zoals het oproepen van monstertjes, of een mega-ultra-power-slam die alles sloopt om je heen.

En zoals de andere Saints Rows ben je uiteindelijk extreem overpowered en sloop je alles op de meest bizarre wijze. Demonen vliegen door over de kaart en auto’s ontploffen al bij een aanblik van je. En als je je verveelt kan je altijd nog student Demonen door grote bonusringen gaan meppen. En had ik de Cutscenes al genoemd? High school musical is er niets bij. Hilarisch. Echt geweldig! 😀

Typisch Saints Row, maar wel een beetje aan het afdwalen.
In de eerste Saints Row was alles nog niet echt over de top heen. Het was een leuke, creatieve en behoorlijk gestoorde game waarin je met homies (die je van de straat plukte) andere gangs kon aanvallen. Saints Row 2 was echt een supergame. Het over de toppe ging nog net wat meer over de top en de minigames waren echt briljant.

Saints Row was voor mij en van de eerste CoOp games die je graag met anderen speelde. Open wereld en lol trappen. Volledig gestoord en lekker gek doen. Iets wat je zelfs nu nog weinig ziet. Dying Light is de meest recente Open World CoOp game maar die is weer hartstikke serieus.

Maar wat ik jammer vind is dat het sinds Saints Row IV echt wat te ver over de top is gegaan. Sinds je kan vliegen, en je gemaxxed elke kamer compleet kapot kan slaan in een fractie van een seconde, ben je de epischheid van een grote stad kwijt.

En dat is wat een beetje saai is aan Gat out of Hell, ja, het is een vette Saints Row titel, geen twijfel. Maar het lijkt alsof ze je bijna meteen superkrachten geven. Geen leuke auto’s in de game, want iedereen gaat toch wel vliegen.

Beter Saints Row 2 kopen dan?
Ja! Nou ja, koop dan meteen Re-Elected en Gat out of Hell maar. Als ik eerlijk ben zijn Saints Row 1 en 2 gewoon goede games, zelfs nu nog. Dus als je nog je oude bakbeest hebt staan, of PC gamer bent, scoor dan Saints Row en zijn opvolger, en pak meteen het derde deel ook mee. Maar als je nu lekker op je bank wil gamen, pak dan zeker weten deze games even mee. Saints Row IV: Re-Elected is maar 30 euro en Gat out of Hell is 20. Samen krijg je nog 5 euro korting, en je kan ze vast nog wel goedkoper vinden.

Voor de game beleving is het wel leuk om de eerdere delen te spelen dus dat raad ik sowieso aan. Je leert namelijk de personages kennen en geeft de game meer diepgang. Maar mocht je de eerdere games nog niet gespeeld hebben is het sowieso een leuke game om te spelen.

Review - Saints Row IV: Re-Elected & Gat out of Hell
Beide games geven je, voor de prijs die ze vragen, genoeg content en plezier. Niet vernieuwend en de graphics lijken wat outdated, maar qua gameplay kan je je er uren mee vermaken en beide games kan je gewoon met een vriend spelen. Beide games verdienen beide een 8, gewoon omdat het hartstikke leuk is om te spelen.
Saints Row IV Verdict8
Gat out of Hell Verdict8
+ Punten
  • Twee lekkere games voor een goede prijs
  • Open wereld vol actie
  • CoOp lol trappen
- Punten
  • Minder dan de voorgangers
  • Spel is snel saai omdat je kan vliegen
8Verdict