Oorlog, het is altijd een heel erg omsteden thema. Maar in de game industrie zijn het juist de oorlogsspellen die al jaren in de top meedraaien. Maar wat we allemaal vergeten is het feit dat er ook altijd een andere kant aan het verhaal zit. Dit is dan ook waar This War of Mine de nadruk op legt. En nadat we onder de indruk waren van het verhaal is het nu tijd om The Little Ones op ons af te laten komen en om te bezeffen dat oorlogsspellen niet alleen maar om het geweld moet draaien, maar ook om het overleven van een oorlog. Niks geen macho verhaal vol met actie, maar puur de drang om te overleven.

En terwijl je normaal gesproken in oorlogsspellen het vuur opent op de tengenstander gaan we hier dieper in op de leefomstandigheden van de burgers. Daarbij gaat het niet om de meeste kills, maar om bijvoorbeeld het meeste eten. Iets wat belangrijker is dat een killstreak van 10. Je bevind je namelijk in een situatie waarbij je met een groep nauwe vrienden de oorlog moet zien te overleven, iets wat belangrijker is dan de oorlog winnen.

Dit doe je door onder andere op onderzoek uit te gaan om zo voedsel te vinden, maar ook ander voorwerpen die je tegenkomt kunnen handig zijn, wat dacht je van een koevoet, of sleutels waarmee je (voorraad) kasten kunt openen, wetende dat er op de achtergrond een donkere wereld zich aan het vormen is, waaraan je probeert te ontkomen. Met andere woorden, pak je rugzak en doe wat je moet doen om te overleven, hoe slecht sommige keuzes ook zullen zijn.
Plunderen is iets wat je dan ook snel zal moeten oppakken in deze game. Want zonder plunderingen kom je nergens. Het is namelijk de bedoeling dat je niet alleen jezelf voorziet van de basisbehoeftes, maar ook de andere familieleden, die jij zelf hebt gekozen en overigens allemaal zelf bestuurd, tijdens deze zware tijd.

Alles hangt dan ook samen met het fiet hoe jij ervoor kiest om te overleven, je kunt kiezen ervoor om een gevecht aan te gaan vanwege een stuk brood, maar dit zal je tijdens de game bijblijven, met andere woorden, anderen zullen je proberen terug te pakken. Maar deze keer is het niet alleen aan de volwassenen om te overleven, ook kinderen nemen in deze add-on deel aan het verhaal. Iets wat natuurlijk in de oorlog ook voor komt, maar waarbij de meeste mensen liever even wegkijken.

Het is dan ook een game die je anders laat kijken naar de oorlog. Je merkt dat het dan ook soms lastig is om te overleven. Want als je moet kiezen tussen een bed in de kou, of geen bed en een vuurkorf van je lattenbodem, dan is het iets waar je normaal gesproken niet zo zeer mee bezig bent. Helemaal als je als kind, samen met je broer,zus of ouder de lastige strijd aan moet gaan. Want een kind tegenover een soldaat is eigenlijk al een gevecht die ze verliezen voordat het begonnen is. Daarom moet je ook heel voorzichtig en doordacht te werk gaan, zorgen dat je niemand voor de schenen schopt en ook dat je iedereen tevreden probeert te houden. Alleen op die manier is het overleven van de oorlog een reele optie.

Maar deze game gaat verder dan dat. Je moet soms vervelende keuzes maken, wetende dat de keuzes je toekomst bepalen, maar ook dat de omgeving er op zal reageren. Hierdoor zijn het niet de keuzes die het lastig maken, maar met name het feit dat je bewust gaat worden van de gevolgen. Deze gevolgen lijken soms klein in jou ogen, maar de uiteindelijke reactie kan van doorslaggevend zijn in het spel. Iemand neerslaan omdat hij of zij een voorwerp heeft dat jij wilt hebben kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de I.A. later terugkomt met een geweer om je van je leven te beroven, maar ook het feit dat de actie je bij blijft kan ervoor zorgen dat je depressief word, zelfs zo depressief dat je geen andere uitweg ziet dan zelfmoord te plegen.

Dit is dus absoluut niet een game die je zo maar even lekker gaat zitten spelen. This War of Mine: The Little Ones is een game die inspeelt op je gevoelens, je lekker in de achtbaan van positieve en negatieve gevoelens laat zitten zolang je aan het gamen bent. En ondanks dat de game heel erg inspeelt op je gevoelens en moraal, het is wel een game die laat zien hoe moeilijk het is om een oorlog te overleven. Iets wat je niemand gunt, zelfs niet je ergste vijand.

Review - This War of Mine: The Little Ones
This War of Mine: The Little Ones is een game die je de andere kant van de oorlog laat zien. Het enige probleem is dat niet iedereen deze kant van de oorlog wil zien, inclusief alle keuzes en consequenties die eraan verbonden zijn. Sta je open voor de kant van de gewone burger, dan is dit zeker een aanrader. Zie je het woord War staan en denk je aan een shooter, dan zit er compleet naast.
Verdict7.5
+ Punten
  • Veel verschillende senarios
  • Geen enkel verhaal is hetzelfde
- Punten
  • Je characters kunnen ook zelf (dodelijke) keuzes maken
7.5Verdict